Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Serek wiejski: niskokaloryczna przekąska

Producent sera z regionu Allgäu zarejestrował kiedyś termin „Hüttenkäse” (pol. twaróg gruboziarnisty) jako znak towarowy. Obecnie nazwa ta jest używana przez innych producentów jako nazwa serka wiejskiego. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości serka wiejskiego

Serek wiejski – szczegółowe informacje

Serek wiejski – we Włoszech do jego krewniaków zalicza się ser mascarpone, ricotta, mozzarella lub burrata; Brousse du Rove lub Fromage frais de corne i biały ser kozi to odmiany francuskie. Grecka feta to także ser biały.

Odpowiednią ziarnistość lub grudki sera uzyskuje się w przypadku serka wiejskiego dzięki utrzymywaniu go w temperaturze około 55 stopni. Serek wiejski ma swój specyficzny smak, który odróżnia go od zwykłego sera białego. Przygotowuje się go z mleka odtłuszczonego. W handlu jest sprzedawany jako twaróg gruboziarnisty lub jako cottage cheese. Serek wiejski ma niską zawartość tłuszczu, niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość białka.


Pochodzenie

Skąd pochodzi serek wiejski?

Twaróg gruboziarnisty jest wytwarzany w procesie koagulacji mleka. Do podgrzanego mleka dodaje się bakterie kwasu mlekowego i podpuszczkę. Ten proces sprawia, że mleko gęstnieje. W ten sposób powstaje pierwszy skrzep, który kroi się tzw. harfą serowarską. Twaróg jest efektem tego procesu. Aby otrzymać biały ser, skrzep serowy kroi się na mniejsze grudki, ponownie podgrzewa i miesza ze śmietaną i solą.


Sezon

Kiedy jest sezon na serek wiejski?

Serek wiejski to produkt, który jest dostępny przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać serek wiejski i jak go przechowywać?

Serek wiejski – szczegółowe informacje

Serek wiejski jest popularny jako smarowidło do chleba i można go łączyć według upodobań z innymi składnikami, takimi jak dżem czy zioła. Równie dobrze smakuje w sałatkach, sosach, jako dodatek do zapiekanek lub jako składnik deserów. Twaróg gruboziarnisty może być przechowywany przez około tydzień po otwarciu i powinien być trzymany w lodówce.


Przepisy

Dania z serka wiejskiego


Składniki

Składniki serka wiejskiego

Serek wiejski jest lekki, smaczny i zdrowy. Jest bogaty w białko i wapń, a przy czym nie zawiera prawie żadnych kalorii.

Wartość odżywcza
 

kcal: 81 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 13,6 g

Tłuszcze: 2,9 g

Witaminy

 

Witamina A: 30 µg

Witamina B1: 0,03 mg

Witamina B2: 0,28 mg

Witamina B6: 0,06 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,1 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 100 mg

Żelazo: 0,1 mg

Potas: 50 mg

Magnez: 9 mg

Sód: 400 mg