Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Śmietana: uszlachetnia zupy i sosy

Śmietana występuje w różnych poziomach tłuszczu i jest właściwie produktem ubocznym kwaśnej śmietany. Jej zawartość tłuszczu wynosi co najmniej 20 procent i często jest sprzedawana jako „kwaśna śmietana”.

Ciekawostki

Szczególne właściwości śmietany

Świeża śmietana – szczegółowe informacje

Śmietana jest produktem z kwaśnego mleka i występuje w różnych odmianach: Crème legère jako lekki wariantCrème fraîche z zawartością tłuszczu wynoszącą co najmniej 20 procent. Następnie sama śmietana i crème fraîche o zawartości co najmniej 30 procent tłuszczu. Śmietana zawiera dużo wapnia i witaminy C, obie substancje są ważne dla metabolizmu kości. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym więcej witaminy A i D zawiera również dany produkt.


Pochodzenie

Skąd pochodzi śmietana?

Śmietana jest szczególnie popularna w kuchni Europy Wschodniej, gdzie znana jest pod nazwą „Smetana”. W przeciwieństwie do crème fraîche, śmietana jest znacznie łagodniejsza i mniej kwaśna. Crème fraîche ma również wyższą zawartość tłuszczu.


Sezon

Kiedy jest sezon na śmietanę?

Śmietana jest produktem dostępnym przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać śmietanę i jak ją przechowywać?

Świeża śmietana – szczegółowe informacje

Dzięki śmietanie dania mogą być uszlachetnione kremową nutą. Ten mały dodatek jest szczególnie dobry w zupach, sosach i dipach. Warto wiedzieć: Gdy podgrzewamy śmietanę, zaczyna ona tworzyć kłaczki. Dlatego śmietanę najlepiej dodać dopiero w ostatnim kroku lub na krótko przed podaniem. Nie jest problematyczne używanie jej w potrawach, które nie wymagają podgrzewania. Śmietana to świeży produkt o ograniczonej trwałości, który należy przechowywać w chłodnym miejscu i spożywać szybko po otwarciu. 


Składniki

Składniki śmietany

Śmietana jest dobrym źródłem wapnia i fosforu, które jako połączenie minerałów są dobre dla zębów i struktury kości.

Wartość odżywcza
 

kcal: 239 kcal

Węglowodany: 3,2 g

Białko: 2,6 g

Tłuszcze: 24 g

Witaminy

 

Witamina A: 240 µg

Witamina B1: 0,04 mg

Witamina B2: 0,14 mg

Witamina B6: 0,02 mg

Witamina C: 1 mg

Witamina E: 0,7 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 93 mg

Żelazo: 0,1 mg

Potas: 133 mg

Magnez: 10 mg

Sód: 49 mg