Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Kwaśna śmietana: uniwersalna broń w kuchni

Kwaśna śmietana to klasyk, którego bardzo trudno zastąpić w kuchni. W dużej części Austrii nazywana jest również „Sauerrahm”. W przeciwieństwie do słodkiej śmietany powstaje przez zakwaszenie podczas dalszego etapu procesu produkcyjnego.

Ciekawostki

Szczególne właściwości kwaśnej śmietany

Świeża kwaśna śmietana – szczegółowe informacje

Do produkcji kwaśnej śmietany w trakcie procesu produkcyjnego dodaje się bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu śmietana uzyskuje bardziej gęstą i kremową konsystencję. Wyjaśnia to również, dlaczego bita śmietan i kwaśna śmietana mają różne konsystencje, mimo że zawartość tłuszczu wynosząca 10% jest taka sama. Kwaśna śmietana jest szczególnie dobra do uszlachetniania wytrawnych potraw i sosów. 

Słodka śmietana

Uzyskanie bitej śmietany było ciężką pracą przed wynalezieniem wirówki. Mleko trzeba było ubijać tak długo, aż kuleczki tłuszczu oddzielały się od płynnych składników mleka i unosiły na wierzchu. Dopiero wtedy można było usunąć powstały krem. W produkcji przemysłowej praca ta jest obecnie wykonywana przez duże wirówki.


Pochodzenie

Skąd pochodzi kwaśna śmietana?

Kwaśna śmietana powstaje, gdy śmietana zostanie zmieszana z bakteriami kwasu mlekowego. W smaku jest kwaśna, a jej konsystencja jest zbita.


Sezon

Kiedy jest sezon na kwaśną śmietanę?

Kwaśna śmietana jest dostępna przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać kwaśną śmietanę i jak ją przechowywać?

Świeża kwaśna śmietana – szczegółowe informacje

Szczególnie w Europie Wschodniej zupy, czy to mięsne czy warzywne, często podawane są z dodatkiem świeżej kwaśnej śmietany. Dzięki tej odrobinie tłuszczu witaminy są lepiej przyswajane przez organizm. Ze śmietaną jeszcze lepiej smakuje barszczlub solanka, gęsta zupa gulaszowa lub bliny. Nic dziwnego, że ten mały kleks staje się coraz bardziej powszechny.... Schłodzona, kwaśna śmietana może być przechowywana zgodnie z datą przydatności do spożycia. Po otwarciu należy ją wykorzystać w ciągu kilku dni.


Przepisy

Dania z kwaśną śmietaną


Składniki

Składniki kwaśnej śmietany

Śmietana, niezależnie od tego, czy chodzi o bitą czy kwaśną, nie sprzyja szczupłej sylwetce. Jednak na przykład witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach i mogą być wchłonięte przez organizm tylko wtedy, gdy jednocześnie doda się trochę tłuszczu. Kwaśna śmietana jest bogata w witaminę A, witaminę B, witaminę C, witaminę E, potas, wapń, fosfor, cynk i żelazo.

Wartość odżywcza
 

kcal: 117 kcal

Węglowodany: 3,7 g

Białko: 3,1 g

Tłuszcze: 10 g

Witaminy

 

Witamina A: 120 µg

Witamina B1: 0,04 mg

Witamina B2: 0,16 mg

Witamina B6: 0,02 mg

Witamina C: 1 mg

Witamina E: 0,5 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 110 mg

Żelazo: 0,1 mg

Potas: 158 mg

Magnez: 12 mg

Sód: 58 mg