Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Sułtanki: suszone winogrona

Sułtanki, które należą do suszonych owoców, pochodzą znad Morza Kaspijskiego. Należą one do rodziny owoców winorośli. Sułtankę pozyskuje się z jasnych winogron winorośli odmiany Sultana. Z nich otrzymuje się również rodzynki. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości sułtanek 

Sułtanki w widoku szczegółowym

Sułtanki podobnie jak rodzynkii koryntki są suszonymi winogronami. Zbiera się je, kiedy są już przejrzałe, a po umyciu suszy na powietrzu lub w specjalnych suszarniach. Jedyną różnicą między rodzynkami a sułtankami jest sposób ich suszenia. Ponieważ przed suszeniem sułtanki z upraw ekologicznych spryskuje się ługiem sporządzonym z oliwy z oliwek, potażu i wody, czas suszenia jest krótszy, a sułtanki uzyskują charakterystyczny jasny kolor. Sułtanki mają jasny kolor i nie zawierają pestek, natomiast koryntki są ciemne i mają intensywny smak. Sułtanki są uprawiane i produkowane w Europie, USA, Kalifornii, Australii i RPA.


Pochodzenie

Skąd pochodzą sułtanki?

Sułtanki pochodzą z Turcji, Grecji, Afryki Południowej, Ameryki i Australii. 


Sezon

Kiedy jest sezon na sułtanki?

Sułtanki to suszone owoce dostępne przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Jak można wykorzystywać sułtanki i jak je przechowywać?

Sułtanki w widoku szczegółowym

Sułtanki można spożywać samodzielnie i są zdrową alternatywą dla słodyczy. Można je również spożywać razem z orzechami, co zapewnia zdrową energię. Stosuje się je również jako składnik potraw do pieczenia i gotowania.

Sułtanki są bogate w minerały i pierwiastki śladowe oraz zapewniają przyjemne doznania podczas żucia. Szczególnie lubią być łączone z orzechami. Jednak sułtanki są również niezastąpionym dodatkiem w kuchni. W musli dodają słodyczy, w specjalnych daniach z zupy dają odpowiedni zastrzyk energii. Ciasta, strucle i babeczki stają się smaczniejsze, a sosom nadają ciekawą nutę smakową.

Jak zachować świeżość sułtanek

Aby sułtanki były bardziej trwałe po wysuszeniu i aby zapobiec późniejszym przebarwieniom, owoce są również bielone i siarkowane. Informacje na ten temat można znaleźć na opakowaniu. Sułtanki mają jasny, złotożółty kolor, smakują jak miód, są bardzo słodkie i pyszne. Aby zapobiec zanieczyszczeniu przez czerwie i roztocza, zapobiec pleśni, żywność musi być przechowywana w suchym i czystym miejscu, a po otwarciu szczelnie zamknięta.


Przepisy

To możesz przygotować z sułtanek


Składniki

Co kryje się w sułtankach

Sułtanki są całkiem zdrowe i zapewniają dużo energii. W przeciwieństwie do słodyczy, fruktoza zawarta w owocach przenika do krwi powoli, dzięki czemu dłużej zachowuje się sprawność fizyczną i nie doświadcza nagłego spadku energii. Ponadto sułtanki dostarczają wystarczającej ilości błonnika pokarmowego.

Wartość odżywcza
 

kcal: 266 kcal

Węglowodany: 64,7 g

Białko: 1,8 g

Tłuszcze: 0,6 g

Witaminy

 

Witamina A: 30 µg

Witamina B1: 0,1 mg

Witamina B2: 0,08 mg

Witamina B6: 0,11 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,7 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 52 mg

Żelazo: 1,8 mg

Potas: 860 mg

Magnez: 35 mg

Sód: 53 mg