Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Tarta z pieczonych jabłek z kruszonką z müsli

Tarta z pieczonych jabłek z kruszonką z müsli

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 495/​2072
    kcal / kJ
  • 61 g
    węglo- wodanów
  • 7 g
    białka
  • 23 g
    tłuszczu
  • 5
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    495/2072 kcal/kJ, 61 g węglo- wodanów, 7 g białka, 23 g tłuszczu, 5 WW

Składniki (12 porcji)

450 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
250 g masła
150 g cukru
1 średnie jajko
szczypta soli
100 g rodzynek sułtańskich
30 ml rumu
1 pomarańcza BIO
3 kwaskowate jabłka
100 g surowej masy marcepanowej
140 g chrupiących müsli z miodem i orzechami K-Favourites Gourmet
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku

Cenna rada

  • Rodzynki można zastąpić suszoną żurawiną.


Przygotowanie:

    1

Z 300 g mąki, 150 g masła, 75 g cukru i jajka zagnieść gładkie ciasto, owinąć w papier do pieczenia i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

    2

Rodzynki marynować w rumie przez minimum godzinę. Skórkę pomarańczy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, z owocu wycisnąć sok. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm i skropić 2 łyżkami soku pomarańczowego.

    3

Marcepan pokruszyć na kawałki i wymieszać z zamarynowanymi w rumie rodzynkami, startą skórką z pomarańczy, pokrojonymi w kostkę jabłkami, 40 g müsli, cynamonem i budyniem.

    4

Z reszty müsli, masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).

    5

Kruche ciasto na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na kształt koła o grubości 0,5 cm, przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia (o śr. 26 cm) i uformować brzeg o wys. ok. 3 cm. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, na ciasto wyłożyć mieszankę jabłeczną, posypać kruszonką i piec na złoty kolor w piekarniku na najniższym poziomie przez ok. 45 minut.

    6

Tartę nieco schłodzić, pokroić na kawałki i wedle uznania podawać z dodatkiem lodów Honey Walnut K-Favourites.