Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Rodzynki korynckie: Suszone owoce z Grecji

Koryntki to jedna z trzech różnych odmian suszonych winogron. Odmiana koryntek nosi nazwę „Korinthiaki”, co oznacza „czarne koryntki”. Krajem pochodzenia jest Grecja, a nazwa została nadana od miasta Korynt. W Niemczech i Francji znane są od XV wieku.

Ciekawostki

Szczególne właściwości koryntek 

Koryntki w widoku szczegółowym

Czerwone i białe koryntki należą do owoców suszonych. Wytwarza się je z odmiany winogron Korinthiaki, które są czerwone i pozbawione pestek. W porównaniu z sułtankami koryntki są czarno-niebieskie, mniejsze i bardziej intensywne w smaku. Koryntki są bogate w minerały, takie jak wapń, potas, magnez i fosfor.


Pochodzenie

Skąd pochodzą koryntki?

Ojczyzną czarnych i czerwonych koryntek jest miasto Korynt w Grecji. Oprócz Grecji winogrona tej odmiany uprawia się także w Australii, RPA i Kalifornii w USA, gdzie są przetwarzane na znane i popularne koryntki.


Sezon

Kiedy jest sezon na koryntki?

Koryntki są dostępne przez cały rok, ponieważ jako produkt suszony mają długi okres przydatności do spożycia.

Nasze oferty na podstawowe produkty żywnościowe

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Jak można wykorzystywać koryntki i jak je przechowywać?

Koryntki w widoku szczegółowym

Koryntki są idealne do jako przekąska, do musli, do gotowania i pieczenia. Koryntki zapiekane w biszkopcie mają typowy słodki smak winogron, a podczas żucia można czuć słodki sok na języku. Istnieją jednak również bułeczki, w których koryntki są nie tylko zapiekane, ale także rozsmarowywane na powierzchni. Koryntki można również dodawać do słodkich potraw, takich jak pudding ryżowy.

Owoce te są również popularne w kuchni azjatyckiej - na przykład w daniach słodko-kwaśnych. Słodkie sosy wzbogaca się również koryntkami, aby nadać im szczególny smak. Koryntki mogą być optymalnie przechowywane, ponieważ są suszone. Mogą być więc używane w kuchni w zależności od potrzeb. Aby zapewnić idealne warunki przechowywania, nie powinny być narażone na wilgoć.


Przepisy

To możesz przygotować z koryntek


Składniki

Co kryje się w koryntkach

Koryntki są bardzo zdrowe. Zawierają dużo magnezu, który wzmacnia mięśnie i nerwy. Ponadto suszone jagody są bogate w minerały, takie jak wapń i cynk.

Wartość odżywcza
 

kcal: 259 kcal

Węglowodany: 63,1 g

Białko: 1,7 g

Tłuszcze: 0,6 g

Witaminy

 

Witamina A: 5 µg

Witamina B1: 0,03 mg

Witamina B2: 0,08 mg

Witamina B6: 0,11 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,6 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 95 mg

Żelazo: 1,8 mg

Potas: 710 mg

Magnez: 36 mg

Sód: 20 mg