Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Frankfurterki: przysmak na zimno i na gorąco

Frankfurterki to kiełbaski produkowane z mięsa wieprzowego w naturalnych osłonkach. Swój wyjątkowy aromat zawdzięczają specjalnemu procesowi wędzenia.

Ciekawostki

Szczególne właściwości frankfurterek

Frankfurterki – szczegółowe informacje

Frankfurterki składają się z czystej wieprzowiny i mogą być produkowane wyłącznie we Frankfurcie nad Menem, w przeciwnym razie nazywane są „kiełbaskami typu frankfurckiego”. Są to cienkie parzone kiełbaski w naturalnej osłonce o lekko wędzonym smaku. Ten aromat uzyskuje się podczas wędzenia w niskiej temperaturze. 

Pierwotnie frankfurterki produkowano bez soli peklowej. Po uwędzeniu kiełbaski, które nabrały złotożółtej barwy i miały matowy, jedwabisty połysk były umieszczane między warstwami pergaminu w małych drewnianych skrzyneczkach. W ten sposób frankfurterki zyskały swój klasyczny kwadratowy kształt. Bogate w białko kiełbaski są też doskonałym źródłem składników mineralnych i wartości odżywczych.


Pochodzenie

Pochodzenie frankfurterek

„Kiełbaski frankfurckie” to nazwa regionalna, która została zastrzeżona w Niemczech około 1860 roku. Może być stosowana tylko do kiełbas, które są faktycznie produkowane w Frankfurcie nad Menem. Ten wyrób był tam bardzo dobrze znany już w XIII wieku. Skrócona nazwa „Frankfurterki” stała się znana dopiero po zmodyfikowaniu oryginalnej receptury przez Johanna Georga Lahnera w Wiedniu. Rzeźnik, który szkolił się we Frankfurcie, produkował podobne kiełbaski w Wiedniu od 1805 roku, ale do wieprzowiny dodawał wołowinę.


Sezon

Kiedy jest sezon na frankfurterki?

Frankfurterki są w sprzedaży przez cały rok. 

Nasza oferta mięs i wędlin

Oferta ważna od 22.04.2024 do 22.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie frankfurterek

Frankfurterki – szczegółowe informacje

Frankfurterek się nie gotuje, lecz tylko podgrzewa w ciepłej wodzie przez kilka minut. Jest to proste danie, ale bardzo popularne. W niektórych regionach Niemiec tradycyjnie frankfurterki je się z sałatką ziemniaczaną w Wigilię, ponieważ to danie jest szybkie w przygotowaniu, a w przeddzień świąt chętniej jedzone są małe posiłki. Najczęstszym dodatkiem do kiełbasek frankfurckich jest sałatka ziemniaczana. Najczęściej spożywa się je z chlebem lub bułką. Doskonałymi dodatkami są musztarda lub chrzan

Przechowywanie frankfurterek

Podobnie jak kiełbasy parzone tę wędlinę można przechowywać w lodówce przez dwa do czterech dni w temperaturze od zera do czterech stopni. Wędliny powinno się umieszczać w najchłodniejszym miejscu bezpośrednio nad komorą na warzywa. Otwarty produkt należy skonsumować w ciągu kilku dni. Zamrożoną wędlinę można przechowywać w temperaturze -18 stopni przez cztery miesiące. Należy zadbać o to, aby opakowanie było szczelnie zamknięte. Zamrożone frankfurterki można szybko przyrządzić do zjedzenia. W tym celu wystarczy je włożyć do letniej wody i podgrzać.


Przepisy

Dania z frankfurterkami


Składniki

Skład frankfurterek

Frankfurterki są cennym źródłem żelaza. Zawierają również ważne witaminy B12 i B6, a także niezbędne minerały – wapń i magnez. Witaminy B12 i B6 pełnią ważną funkcję w metabolizmie homocysteiny. Natomiast wapń i magnez wzmacniają serce, kości i mięśnie, szczególnie podczas stresu i wysiłku fizycznego.

Wartość odżywcza
 

kcal: 249 kcal

Węglowodany: 0,26 g

Białko: 18,63 g

Tłuszcze: 19,49 g

Witaminy

 

Witamina A: 0,01 µg

Witamina B1: 0,18 mg

Witamina B2: 0,22 mg

Witamina B6: 0,15 mg

Witamina C: 25,81 mg

Witamina E: 0,23 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 16 mg

Żelazo: 1,99 mg

Potas: 305 mg

Magnez: 23 mg

Sód: 957 mg