Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Soczewica: przekonuje bogactwem składników mineralnych

Soczewica to roślina strączkowa używana na całym świecie i jest jednym z najstarszych pokarmów znanych ludzkości. Ten ważny od czasów starożytnych gatunek rośliny należy do dużej botanicznej rodziny roślin strączkowych, podrodziny roślin motylkowych, do której zalicza się również fasolę, soję i groch.

Ciekawostki

Szczególne właściwości soczewicy

Świeża soczewica – szczegółowe informacje

Soczewica jest jednoroczną rośliną zielną z owłosioną łodygą. Rośnie od 20 do maksymalnie 50 centymetrów. Zwykle w roślinach strączkowych dojrzewa od trzech do siedmiu ziaren soczewicy lub nasion. Są w kolorze beżowym do jasnobrązowego. Wnętrze soczewicy jest kremowe i jędrne, a po ugotowaniu staje się mączne i miękkie. Soczewica ma zazwyczaj ziemisty, lekko orzechowy i bogaty smak, dlatego jest często stosowana w kuchni orientalnej.


Pochodzenie

Skąd pochodzi soczewica?

Pochodzenie soczewicy można zawęzić do obszaru Bliskiego Wschodu, gdzie pierwotną formę soczewicy uprawia się od kilku tysięcy lat. Stamtąd soczewica rozprzestrzeniła się na Europę i Afrykę. Dziś soczewicę uprawia się niemal na całym świecie. Turcja, Francja, Kanada i Indie są obecnie głównymi krajami uprawiającymi soczewicę, a także eksportują większość produktów z soczewicy.


Sezon

Kiedy jest sezon na soczewicę?

Główny okres zbiorów soczewicy przypada na okres od maja do jesieni, dlatego soczewicę uważa się za warzywo zarówno letnie, jak i jesienne. W sprzedaży jest dostępna cały rok. Soczewica sprzedawana jest w formie świeżej, suszonej, konserwowanej lub mrożonej. 

Nasza oferta świeżych warzyw

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Jak można wykorzystywać soczewicę i jak ją przechowywać?

Świeża soczewica – szczegółowe informacje

Soczewica doskonale nadaje się do przygotowywania zup oraz dań jednogarnkowych, ale jest również ulubionym dodatkiem do dań wytrawnych. Suszona soczewica może być przechowywana przez długi czas i zazwyczaj znajduje się w plastikowych opakowaniach. Można ją również kupić w puszkach lub słoikach. Można ją przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu nawet przez rok.


Przepisy

Dania z soczewicy


Składniki

Składniki soczewicy

Świeża soczewica – szczegółowe informacje

Soczewica zawiera duże ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny do tworzenia krwi i kości. Ponadto zawiera dużo błonnika i bogactwo minerałów, które korzystnie wpływają na trawienie.

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 329 kcal

Węglowodany: 49,3 g

Białko: 23,5 g

Tłuszcze: 1,4 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,45 mg

Witamina B2: 0,26 mg

Witamina B6: 0,57 mg

Witamina C: 1 mg

Witamina E: 1,14 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 71 mg

Żelazo: 7,5 mg

Potas: 840 mg

Magnez: 129 mg

Sód: 36 mg