Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Tofu: popularna alternatywa dla mięsa

Tofu, zwane też twarogiem sojowym lub fasolowym, oryginalnie pochodzi z Chin. Żywność sojowa już dawno podbiła zachodni świat i jest najpopularniejszą alternatywą dla mięsa wśród wegetarian i wegan. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości tofu

Świeże tofu – szczegółowe informacje

Tofu zazwyczaj ma kolor od białego do beżowego i gąbczastą konsystencję. Kiedy jest gotowane, smażone lub grillowane, jego konsystencja staje się coraz bardziej twarda. Gotowe tofu przybiera też brązowawy kolor przypominający karmel.  Pod względem smaku tofu jest stosunkowo neutralne i dostosowuje się do aromatu potraw, z którymi jest mieszane. Dzięki temu tofu wyjątkowo łatwo komponuje się z różnymi potrawami. Tofu jest niskokaloryczne i stanowi świetne źródło białka.

Jak powstaje tofu

Proces produkcji tofu jest podobny do produkcji sera z mleka: białkową część mleka sojowego doprowadza się do ścięcia za pomocą koagulantu, płynne składniki odlewa się, a stałą, zsiadłą masę prasuje się w bloki. Jako koagulanty stosuje się chlorek magnezu, kwas cytrynowy lub siarczan wapnia. Aby uzyskać optymalną konsystencję, często miesza się również koagulanty. 

 


Pochodzenie

Skąd pochodzi tofu?

Tofu pochodzi z Chin sprzed 1000-2000 lat. Od tamtej pory tofu jest produkowane na dużą skalę z soi. Pod koniec XX wieku stopniowo rozprzestrzeniło się na wszystkie inne części świata i obecnie jest uważane za jeden z najważniejszych podstawowych produktów wegetariańskich lub wegańskich.


Sezon

Kiedy jest sezon na tofu?

Soja jest uważana głównie za warzywo jesienne i jest zbierana we wrześniu i październiku, a następnie przerabiana bezpośrednio na tofu. Ponieważ tofu to nie produkt uprawny, ale przetworzona żywność wytwarzana z soi, jest ono dostępne przez cały rok.

Nasze oferty na delikatesy i przetwory

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać tofu i jak je przechowywać?

Świeże tofu – szczegółowe informacje

Tofu służy jako zamiennik mięsa, dla wegetarian i wegan, ponieważ jest roślinnym źródłem białka. Z tofu wytwarza się też wiele substytutów mięsa. Tofu można spożywać na surowo, gotowane, przygotowywane na parze lub smażone. Zwykle można je znaleźć w lodówkach. Łańcuch chłodniczy nie powinien być przerywany aż do momentu użycia. Po otwarciu opakowania tofu powinno być spożyte w ciągu kilku dni.



Składniki

Składniki tofu

Tofu jest niezwykle bogate w białko i zawiera wiele substancji odżywczych i mineralnych, dlatego jest bardzo zdrowym produktem spożywczym. Białko roślinne zawarte w tofu jest również bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm.

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 127 kcal

Węglowodany: 2,83 g

Białko: 15,51 g

Tłuszcze: 5,63 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,04 mg

Witamina B2: 0,07 mg

Witamina B6: 0,05 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 10,09 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 185 mg

Żelazo: 2,84 mg

Potas: 135 mg

Magnez: 78 mg

Sód: 0 mg