Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Drożdże piwne: Pożyteczne grzyby drożdżowe

Jednokomórkowe drożdże piwne o kulistym kształcie należą do gatunku „Saccharomyces cerevisiae”, który obejmuje również dostępne w handlu suche drożdże piekarskie. Jedyna różnica między nimi polega na ich aktywności. Drożdże piekarskie są aktywne. Dlatego używa się ich również do spulchniania ciasta. Natomiast drożdże piwne są nieaktywne i działają tylko poprzez swoje składniki.

Ciekawostki

Szczególne właściwości drożdży piwnych 

Drożdże piwne – szczegółowe informacje

Drożdże piwne, tak jak drożdże piekarskie, są jednokomórkowymi grzybami. Jeśli do drożdży piwnych dodamy cukier, zachodzi reakcja, w wyniku której rozpoczyna się proces fermentacji. Drożdże piwne są otrzymywane z czystych drożdży i hodowane z wykorzystaniem kultur grzybów. Są produktem naturalnym wykorzystywanym zarówno do produkcji piwa, jak i suplementów diety w postaci tabletek lub płatków. W sprzedaży są drożdże piwne w proszku lub w kostkach. 


Pochodzenie

Pochodzenie drożdży piwnych

Na potrzeby produkcji drożdży piwnych hoduje się grzyby drożdżowe. Do wyprodukowania kilku ton wystarcza zaledwie kilka miligramów czystych drożdży hodowlanych. Proces rozpoczyna się w probówce. W ciągu ośmiu dni z 50 mililitrów uzyskuje się 40 litrów. Następnie przenosi się je do sterylnej aparatury, w której można wyhodować do 10 metrów sześciennych drożdży. Do tego potrzebne są tylko dwa dni. Następnie ilość ta zwiększa się do 200 metrów sześciennych. To również następuje w ciągu kilku godzin. W ten sposób w ciągu jedenastu dni z około ośmiu mililitrów czystych drożdży hodowlanych można uzyskać do 18 ton.


Sezon

Kiedy jest sezon na drożdże piwne?

Drożdże piwne są dostępne przez cały rok, ponieważ można je hodować w dowolnym czasie.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie drożdży piwnych

Drożdże piwne – szczegółowe informacje

Do warzenia piwa potrzebne są drożdże piwne. Dopiero po ich dodaniu składniki zaczynają fermentować, dzięki czemu powstaje piwo. Drożdże piwne najlepiej przechowywać w lodówce. Zachowują wówczas świeżość przez około dwa do trzech tygodni. Po tym czasie mogą stracić swoje właściwości.


Składniki

Składniki drożdży piwnych 

Zawarte w piwie drożdże piwne mają działanie odurzające i pobudzające. Ich właściwości są też wykorzystywane w kosmetyce i medycynie. Drożdże piwne zawierają wiele składników, które przeciwdziałają np. naturalnemu procesowi starzenia. Stanowią bogate źródło witaminy B. Dostępne są również w formie suplementów, ponieważ mają korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Ponadto poprawiają pracę serca i układu nerwowego. Drożdże piwne wspomagają wytwarzanie krwi i regulują poziom cukru we krwi. Korzystnie wpływają na układ odpornościowy, przekształcając białka, tłuszcze i węglowodany w energię. Wspomagająco działa przy tym witamina B. W rezultacie organizm silniej broni się przed patogenami. Drożdże zapobiegają nawet stanom zapalnym. Dodatkowo obniżają poziom stresu, zapewniając większą równowagę emocjonalną.

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 229 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 48 g

Tłuszcz: 4,2 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 12 mg

Witamina B2: 4 mg

Witamina B6: 4,4 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,1 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 50 mg

Żelazo: 17,5 mg

Potas: 1410 mg

Magnez: 230 mg

Sód: 77 mg