Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Boczek: kuchenna gwiazda drugiego planu

Trzeba przyznać, że rzadko dostaje główną rolę: niemniej jednak nie można sobie wyobrazić gotowania bez boczku, ponieważ jego silny, często wędzony aromat uzupełnia i aromatyzuje potrawy. W kuchni używa się również tzw. boczku przerośniętego.

Ciekawostki

Szczególne właściwości boczku

Świeży boczek – szczegółowe informacje

Boczek pochodzi z brzucha tuszy wieprzowej. Ma intensywny aromat wędzenia i słony smak. Po podsmażeniu silny aromat boczku staje się jeszcze bardziej intensywny. Boczek jest sprzedawany w postaci peklowanej i wędzonej, a czasem też suszonej lub gotowanej. Jest również dostępny jako boczek śniadaniowy. Zawiera sporo mięsa i nadaje się jako pożywny dodatek do chleba. 


Pochodzenie

Skąd pochodzi boczek?

Metody konserwacji żywności są znane od tysięcy lat. Już Rzymianie wędzili mięso, konserwowali w soli lub gotowali w gorącej osolonej wodzie. Dlatego w średniowieczu sól była bardzo cenna i stała się najważniejszym środkiem konserwującym. W przeszłości szynkę konserwowano poprzez wędzenie, peklowanie lub suszenie na powietrzu.


Sezon

Kiedy jest sezon na boczek?

Boczek jest w sprzedaży przez cały rok. Jest sprzedawany jako produkt świeży lub zapakowany próżniowo na dziale chłodniczym.

Nasza oferta mięs i wędlin

Oferta ważna od 18.07.2024 do 24.07.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie boczku

Świeży boczek – szczegółowe informacje

Boczek nadaje się idealnie jako dodatek do chleba lub pokrojony w drobną kostkę jako dodatek do zup czy gulaszu. Można go gotować, peklować lub wędzić. W sezonie grillowym świeży boczek jest bardzo chętnie przyrządzany na grillu. Włosi używają go do produkcji pancetty, czyli pysznego zwiniętego boczku. Jest najczęściej oferowany w postaci suszonej na powietrzu. Bardzo tłustą słoninę stosuje się zazwyczaj w kuchni do szpikowania lub powlekania chudego mięsa i nadaje się ona do produkcji smalcu, więc tak naprawdę służy tylko jako składnik.

Przechowywanie boczku

Jeśli kupujesz boczek w jednym kawałku, należy go przechowywać w suchym i chłodnym, ale zdecydowanie przewiewnym i przede wszystkim ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego piwnica. Jeśli nie masz piwnicy, możesz wykorzystać do przechowywania lodówkę. Powinno się jednak zapakować boczek próżniowo. W ten sposób można go przechowywać przez kilka miesięcy.

Jednakże gdy boczek zostanie już pokrojony, należy go zapakować do pojemnika przepuszczającego powietrze i umieścić w lodówce. Tam może być przechowywany bez problemu przez kilka dni. Aby zwiększyć przyjemność z jedzenia, zapakowany próżniowo boczek należy przed spożyciem pozostawić na jakiś czas w temperaturze pokojowej, żeby mógł oddychać.


Przepisy

Dania z boczku


Składniki

Składniki boczku

W zależności od tego, z której części świni pochodzi dany boczek, tym więcej lub mniej zawiera on tkanki tłuszczowej. Na przykład słonina grzbietowa składa się z czystej tkanki tłuszczowej, podczas gdy boczek lub przerośnięty boczek pochodzi z mięsa przerośniętego brzucha wieprzowego.

Wartość odżywcza
 

kcal: 374 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 19,95 g

Tłuszcze: 30,08 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,16 mg

Witamina B2: 0,16 mg

Witamina B6: 0,16 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,28 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 3 mg

Żelazo: 0,77 mg

Potas: 97 mg

Magnez: 10 mg

Sód: 31 mg