Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Olej krokoszowy: wzbogaca sałatki

Olej krokoszowy, zwany też olejem szafranowym, jest olejem roślinnym. Otrzymuje się go z nasion krokosza barwierskiego, który należy do rodziny astrowatych. Jego głównymi składnikami są nienasycone kwasy tłuszczowe – jedno- i wielonienasycone.

Ciekawostki

Szczególne właściwości oleju krokoszowego

Olej krokoszowy – szczegółowe informacje

Smak oleju krokoszowego jest orzechowy, podobny do smaku oleju słonecznikowego. Krokosz barwierski (Carthamus) zawdzięcza swoją nazwę temu, że jego płatki mają intensywny żółto-czerwony kolor. Pozyskuje się z nich barwnik flawonoidowy – kartaminę. W niektórych językach europejskich krokosz barwierski jest więc nazywany „fałszywym szafranem”. Jest to roślina zielna o długim korzeniu palowym.

Olej krokoszowy znajduje również zastosowanie w kosmetyce

Kosmetyki z olejem krokoszowym mogą przynieść korzystne efekty, zwłaszcza przy cerze tłustej, ponieważ olej ten matuje skórę, wnika szybko, ale nie głęboko i nie pozostawia tłustej warstwy. W połączeniu z innymi olejami (olejem konopnym, olejem z pestek czarnej porzeczki, olejem z pestek winogron) olej krokoszowy nadaje się również do zwalczania niedoskonałości skóry. Dobre rezultaty można uzyskać, dodając do niego olejek babassu lub skwalan. Zawartość witaminy K świetnie sprawdza się w przypadku trądziku różowatego i cieni pod oczami.


Pochodzenie

Skąd pochodzi olej krokoszowy?

Krokosz barwierski pochodzi z Egiptu. Dziś uprawia się go głównie tutaj: 

• Indie

• Meksyk

• Australia

• Region Morza Śródziemnego 

• USA 

• Szwajcaria

Zbieranie krokosza jest możliwe po około pięciomiesięcznej fazie wzrostu.


Sezon

Kiedy jest sezon na olej krokoszowy?

Czas zbiorów krokosza barwierskiego przypada na okres od sierpnia do września, w zależności od warunków pogodowych. Gdy owoce są dojrzałe, można je rozpoznać po brązowo zabarwionych, suchych liściach. Kwiatostany są jaskrawoczerwone. Zebrane rośliny są suszone w temperaturze od 50 do 60 stopni, aby ułatwić pozyskiwanie nasion. Aby z nasion można było wyprodukować olej, muszą one być przechowywane w chłodnym i suchym miejscu przez wiele miesięcy. Nasiona mogą być następnie poddane dalszej obróbce w prasie olejowej.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie oleju krokoszowego

Olej krokoszowy – szczegółowe informacje

Olej krokoszowy lepiej stosować na zimno

Olej ten ma najwyższą naturalną zawartość kwasu linolowego. Ze względu na właściwość kwasu linolowego do szybkiego rozkładu pod wpływem ciepła, olej krokoszowy nie jest zalecany w kuchni jako tłuszcz do smażenia lub smażenia w głębokim tłuszczu (punkt dymienia 150 stopni Celsjusza), ale jako olej stosowany na zimno do sałatek. Olej krokoszowy nadaje się również do stosowania w kuchni dietetycznej. Olej ten zawiera przede wszystkim witaminy A i K.

Przechowywanie oleju krokoszowego

Nieotwartą butelkę oleju krokoszowego należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, aby zachować jego trwałość. Po otwarciu olej powinien zostać zużyty w ciągu czterech do ośmiu tygodni, jeśli jest przechowywany w ten sam sposób, w przeciwnym razie zjełczeje.


Składniki

Składniki oleju krokoszowego

Składniki krokosza barwierskiego znalazły zastosowanie w medycynie oraz w lekach o działaniu przeciwgorączkowym. Stosuje się go w celu wzmocnienia serca i krążenia oraz zapobiegania stwardnieniu tętnic. W medycynie chińskiej olej krokoszowy jest wykorzystywany jako środek przeciwbólowy. Olej ten, dzięki zawartości przeciwzapalnego składnika, jakim jest kwas linolowy, może być również stosowany przy problemach skórnych, takich jak egzema w celu przyspieszenia gojenia.

Wartość odżywcza
 

kcal: 900 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 0 g

Tłuszcze: 100 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0 mg

Witamina B2: 0 mg

Witamina B6: 0 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 48,2 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 0 mg

Żelazo: 0 mg

Potas: 1 mg

Magnez: 0 mg

Sód: 0 mg