Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Mak: niepowtarzalny aromat

Mak jest znany już od czasów antycznych. Z greckich przekazów wiadomo, że już wtedy Grecy dawali mak swoim dzieciom, wykorzystując go do tych samych celów, co współcześnie. Istnieją różne gatunki maku i nie wszystkie są jadalne.

Ciekawostki

Szczególne właściwości maku

Mak – szczegółowe informacje

W artykułach spożywczych wykorzystywany jest mak niebieski (Niemcy), szary (Austria) i biały (Indie). Nasiona maku mogą służyć do przygotowywania produktów spożywczych oraz wytwarzania oleju. Zawierają około 50 procent oleju. W Europie olej jest pozyskiwany z szarego maku. Delikatne tłoczenie na zimno pozwala zachować niepowtarzalny aromat. 

Uwaga na mak polny

Rosnący przy drogach kwitnący na czerwono mak polny jest niejadalny, a nawet w przypadku odmian maku nadających się do spożycia jadalne są tylko nasiona, zaś sama roślina jest trująca. Uprawa maku podlega kontrolom rządowym, ponieważ nieprzetworzony mak zawiera morfinę i kodeinę w różnych ilościach. Z tego powodu nasiona maku należy kupować w sklepach. W ten sposób mamy pewność, że zakupione nasiona maku spełniają wytyczne dotyczące artykułów spożywczych i nadają się do spożycia.


Pochodzenie

Pochodzenie maku

Pierwotnie nasiona maku pochodzą z Europy Południowej, gdzie były znane już 6000 lat przed Chrystusem. Popularne były w Egipcie i w Grecji. Rozróżnia się trzy rodzaje: mak niebieski i szary pochodzi z Europy, a biały z Indii.


Sezon

Kiedy jest sezon na mak?

Okres zbioru w Europie przypada w sierpniu lub wrześniu. Mak jest zbierany mniej więcej cztery do sześciu tygodniu po kwitnięciu.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie maku

Mak – szczegółowe informacje

Zmielone drobno nasiona maku w kuchni indyjskiej są wykorzystywane tak samo jak mąka do zagęszczenia potraw. Ponieważ nasiona maku zawierają dużo oleju, wytwarza się z nich bardzo dobry olej. Jest on wytłaczany na zimno i powinien być spożywany również na zimno, ponieważ nie toleruje wysokiej temperatury. Przede wszystkim jest on wykorzystywany w sałatkach i potrawach na zimno, wzbogacając je swoim szczególnym aromatem. W przypadku oleju makowego należy zwrócić szczególną uwagę na jego termin przydatności, ponieważ może on szybko zjełczeć. Z maku można też przygotować znany i popularny makowiec oraz bułeczki z makiem. 

Przechowywanie maku

Po otwarciu opakowania zaleca się zużycie zawartości w ciągu czterech tygodni. Zmielone nasiona maku należy jak najszybciej wykorzystać, ponieważ mogą zjełczeć z powodu dużej zawartości oleju. Całe ziarenka maku przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiku mogą wytrzymać kilka miesięcy. Zmielony mak można również zamrozić.


Składniki

Składniki maku

Nasiona maku zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, potas i wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu chronią serce, układ mięśniowy i system nerwowy. Poza tym zawierają ważną witaminę B1, która odpowiada za metabolizm w komórkach. Nasiona maku zawsze były wykorzystywane również w celach medycznych (przede wszystkim jako środek nasenny i uśmierzający ból) lub do produkcji oleju roślinnego.

Wartość odżywcza
 

kcal: 477 kcal

Węglowodany: 4,2 g

Białko: 20,2 g

Tłuszcze: 42,2 g

Witaminy

 

Witamina A: 5 µg

Witamina B1: 0,86 mg

Witamina B2: 0,17 mg

Witamina B6: 0,44 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 4 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 1460 mg

Żelazo: 9,5 mg

Potas: 705 mg

Magnez: 333 mg

Sód: 21 mg