Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Sardynki w oleju w puszce: ryba z tradycją

Czy to na chlebie, w pikantnym sosie do spaghetti, czy też w towarzystwie surowych warzyw – sardynki w oleju w puszcze są popularne, dobrze smakują i mają uniwersalne zastosowanie. Są to świeżo złowione sardynki marynowane w oleju i konserwowane jako konserwy rybne. Zajrzyjmy w tym momencie nieco głębiej do puszki z małymi rybkami.

Ciekawostki

Szczególne właściwości sardynek w oleju w puszce

Sardynki w oleju w puszce – szczegółowe informacje

Sardynka jest rybą ławicową, która najlepiej czuje się w temperaturze wody od 10 do 20 stopni Celsjusza. Preferuje więc życie w wodach przybrzeżnych o głębokości od 15 do 60 metrów. Ta stosunkowo smukła ryba o niebieskawym grzbiecie ma srebrny brzuch i osiąga długość do 20 centymetrów.

Sposób konserwacji sardynek

W trakcie przetwórstwa sardynki są zazwyczaj pozbawiane łusek, ości i skóry, aby mogły być bezpośrednio zakonserwowane i gotowe do spożycia. Istnieją jednak również warianty z ośćmi i skórą. Używany olej to głównie włoska oliwa z oliwek. Od czasu do czasu stosuje się również olej słonecznikowy. Przed zakonserwowaniem sardynki są też często marynowane w różnych przyprawach. Sama konserwacja odbywa się w puszkach aluminiowych lub blaszanych. Sardynki w oleju uważane są za prawdziwy przysmak zwłaszcza w krajach francusko- i hiszpańskojęzycznych.


Pochodzenie

Skąd pochodzą sardynki w oleju w puszce?

Jednym z gatunków sardynek, które są często przetwarzane na sardynki w oleju w puszce, jest sardynka europejska, która należy do rodziny śledziowatych. Jej naturalne łowiska rozciągają się od północnego Atlantyku przez Morze Północne i Bałtyckie do Morza Śródziemnego, gdzie jest poławiana głównie na przybrzeżnych obszarach portugalskiego Algarve oraz na wybrzeżach południowej Francji i Włoch. Dalsze przetwórstwo odbywa się w całej Europie.


Sezon

Kiedy jest sezon na sardynki w oleju w puszce?

Ponieważ sardynki w oleju puszce są żywnością już przetworzoną, nie ma na nie specjalnego sezonu. Proces produkcji jest jednak ściśle związany z odpowiednimi okresami połowu sardynek. Połów sardynek odbywa się głównie w miesiącach od lipca do sierpnia, czyli w pełni europejskiego lata. Poza tym okresem sardynki poławiane są sporadycznie lub obowiązuje ścisły zakaz połowów. Świeżo złowione sardynki są najpierw głęboko mrożone, dzięki czemu mogą być przetwarzane na sardynki w oleju w puszce przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie sardynek w oleju w puszcze

Sardynki w oleju w puszce – szczegółowe informacje

Sardynki w oleju w puszce są cenione jako smaczna przekąska między posiłkami, ale także stanowią doskonałą bazę do przygotowania sałatek rybnych. Nieotwarte sardynki w oleju można przechowywać przez lata. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce - najlepiej szczelnie zamknięte - i spożyć w ciągu kilku dni.


Składniki

Składniki sardynek w oleju w puszce

Sardynki w oleju mają wysoką zawartość cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby te są również lekkostrawne i dostarczają ludzkiemu organizmowi wielu innych niezbędnych składników odżywczych i mineralnych.

Wartość odżywcza
 

kcal: 222 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 24,1 g

Tłuszcze: 3,2 g

Witaminy

 

Witamina A: 49 µg

Witamina B1: 0,04 mg

Witamina B2: 0,3 mg

Witamina B6: 0,22 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 12,7 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 330 mg

Żelazo: 2,7 mg

Potas: 388 mg

Magnez: 205 mg

Sód: 366 mg