Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Rodzynki korynckie: Suszone owoce z Grecji

Koryntki to jedna z trzech różnych odmian suszonych winogron. Odmiana koryntek nosi nazwę „Korinthiaki”, co oznacza „czarne koryntki”. Krajem pochodzenia jest Grecja, a nazwa została nadana od miasta Korynt. W Niemczech i Francji znane są od XV wieku.

Ciekawostki

Szczególne właściwości koryntek 

Koryntki w widoku szczegółowym

Czerwone i białe koryntki należą do owoców suszonych. Wytwarza się je z odmiany winogron Korinthiaki, które są czerwone i pozbawione pestek. W porównaniu z sułtankami koryntki są czarno-niebieskie, mniejsze i bardziej intensywne w smaku. Koryntki są bogate w minerały, takie jak wapń, potas, magnez i fosfor.


Pochodzenie

Skąd pochodzą koryntki?

Ojczyzną czarnych i czerwonych koryntek jest miasto Korynt w Grecji. Oprócz Grecji winogrona tej odmiany uprawia się także w Australii, RPA i Kalifornii w USA, gdzie są przetwarzane na znane i popularne koryntki.


Sezon

Kiedy jest sezon na koryntki?

Koryntki są dostępne przez cały rok, ponieważ jako produkt suszony mają długi okres przydatności do spożycia.


Wykorzystanie i przechowywanie

Jak można wykorzystywać koryntki i jak je przechowywać?

Koryntki w widoku szczegółowym

Koryntki są idealne do jako przekąska, do musli, do gotowania i pieczenia. Koryntki zapiekane w biszkopcie mają typowy słodki smak winogron, a podczas żucia można czuć słodki sok na języku. Istnieją jednak również bułeczki, w których koryntki są nie tylko zapiekane, ale także rozsmarowywane na powierzchni. Koryntki można również dodawać do słodkich potraw, takich jak pudding ryżowy.

Owoce te są również popularne w kuchni azjatyckiej - na przykład w daniach słodko-kwaśnych. Słodkie sosy wzbogaca się również koryntkami, aby nadać im szczególny smak. Koryntki mogą być optymalnie przechowywane, ponieważ są suszone. Mogą być więc używane w kuchni w zależności od potrzeb. Aby zapewnić idealne warunki przechowywania, nie powinny być narażone na wilgoć.


Przepisy

To możesz przygotować z koryntek


Składniki

Co kryje się w koryntkach

Koryntki są bardzo zdrowe. Zawierają dużo magnezu, który wzmacnia mięśnie i nerwy. Ponadto suszone jagody są bogate w minerały, takie jak wapń i cynk.

Wartość odżywcza
 

kcal: 259 kcal

Węglowodany: 63,1 g

Białko: 1,7 g

Tłuszcze: 0,6 g

Witaminy

 

Witamina A: 5 µg

Witamina B1: 0,03 mg

Witamina B2: 0,08 mg

Witamina B6: 0,11 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,6 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 95 mg

Żelazo: 1,8 mg

Potas: 710 mg

Magnez: 36 mg

Sód: 20 mg