Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Pumpernikiel: produkt zakorzeniony w niemieckiej tradycji

Pierwotne pochodzenie słowa „pumpernikiel” nie jest znane. Można brać pod uwagę wiele możliwości. Od średniowiecznego przekleństwa po określenie podstępnego chochlika. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości pumpernikla

Świeży pumpernikiel – szczegółowe informacje

Niewiarygodne, ale prawdziwe: W aktach procesów inkwizycyjnych jako „pompernickel” był nawet określany sam diabeł. W rzeczywistości jest to jednak chleb razowy pochodzący z Westfalii. Tradycyjna receptura pumpernikla składa się wyłącznie z grubo mielonych i całych ziaren żyta. Całe ziarna są moczone w celu spęcznienia w ciepłej wodzie. Jest to warunek konieczny, aby ziarna nadawały się do pieczenia. Ciasto pumpernikla jest pieczone na parze w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 16 godzin. Typowe zabarwienie wynika z tak zwanej „reakcji Maillarda”. 


Pochodzenie

Pochodzenie pumpernikla

Ciemny pumpernikiel wywodzi się z kuchni westfalskiej. Powstanie tej odmiany chleba zawdzięczamy nie tyle wielkiej sztuce piekarskiej, co raczej szczęśliwemu zbiegowi okoliczności. Kiedy żona piekarza Haverlanda z Soest zapomniała o cieście na chleb w powoli stygnącym piecu, ze zdumieniem odkryła nowy kulinarny przysmak. I tak od 1570 roku piece w najstarszej niemieckiej piekarni w Soest pracują bez przerwy. Już w dwunastym pokoleniu produkuje się tam pumpernikiel zgodnie ze starą tradycją. 


Sezon

Kiedy jest sezon na pumpernikiel?

Pumpernikiel jest produktem dostępnym przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie pumpernikla

Świeży pumpernikiel – szczegółowe informacje

Pumpernikiel – z szynką, łososiem lub serem – jest często podawany jako przekąska wśród zimnych przystawek. Karmelizacja skrobi nadaje chlebowi jego własną słodycz i sprawia, że nadaje się on również do deserów i słodkich potraw. Tort lub krem z pumpernikla świadczą o uniwersalności tego popularnego rodzaju pieczywa.

Przechowywanie pumpernikla

Wilgotny i lekko kruchy pumpernikiel charakteryzuje się długim okresem przydatności do spożycia. Zapakowany w folię termokurczliwą chleb może być przechowywany przez wiele miesięcy. Pumpernikiel jest też często sprzedawany w puszkach, gdzie zachowuje swoją świeżość i smak nawet przez rok.



Składniki

Składniki pumpernikla

Pumpernikiel jest nieodzownym składnikiem pełnowartościowej kuchni. O tym, że chleb ten ma właściwościami ułatwiające trawienie, wiadomo już od XVIII wieku. Pumpernikiel zawiera cztery razy więcej błonnika niż biały chleb, ponadto jest bogaty w sód i potas. 100 gramów pumpernikla zawiera już jedną trzecią zalecanej dziennej dawki błonnika i w naturalny sposób wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Chleb ten jest bogaty w witaminy, zwłaszcza w witaminę B3, a także w minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i sód.

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 185 kcal

Węglowodany: 36,5 g

Białko: 7,4 g

Tłuszcz: 1 g

Witaminy

 

Witamina A: 1 µg

Witamina B1: 0,05 mg

Witamina B2: 0,08 mg

Witamina B6: 0,1 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 1 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 55 mg

Żelazo: 2,1 mg

Potas: 338 mg

Magnez: 80 mg

Sód: 370 mg