Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Czosnek: wyrazisty korzenny aromat

Czosnek to przyprawowa roślina cebulowa. Jest częstym składnikiem potraw, a w diecie śródziemnomorskiej wręcz niezbędnym. Zbiera się dojrzałe, jeszcze niewysuszone główki czosnku, w których jest od sześciu do piętnastu ząbków. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości czosnku 

Świeży czosnek – szczegółowe informacje

Czosnek (Allium sativum) jest rośliną uprawną, kwitnącą od czerwca do sierpnia, dla której najlepszym przedplonem są zboża. Jako roślina zielna osiąga wysokość do 90 centymetrów. Jej liście są płaskie i spiczaste. Cebulki rosnące do około pięciu centymetrów są otoczone cienką, przypominającą pergamin osłonką o białym lub czerwonawym kolorze. Wyróżnia się trzy odmiany:

  • Czosnek chiński
  • Czosnek wężowy
  • Czosnek zwyczajny

Pochodzenie

Skąd pochodzą czosnek?

Czosnek wywodzi się z Azji Środkowej i występował aż w północno-wschodnim Iranie. Do Europy roślina ta trafiła prawdopodobnie przez Morze Śródziemne za sprawą Rzymian, którzy uprawiali ją w przyklasztornych ogrodach. Obecnie czosnek występuje na całym świecie, a w wielu regionach rośnie także dziko.


Sezon

Kiedy jest sezon na czosnek?

Świeży czosnek jest dostępny od czerwca do września. Ponieważ główki czosnku mają bardzo długi okres przydatności do spożycia, można się nim cieszyć przez cały rok. Czosnek jest na ogół wytrzymały na chłody i przymrozki.

Nasza oferta świeżych warzyw

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać czosnek i jak go przechowywać?

Świeży czosnek – szczegółowe informacje

W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim główki czosnku. Do spożycia nadają się jednak także nadziemne części rośliny. Czosnek stosuje się w postaci świeżej, suszonej lub marynowanej. W sprzedaży jest także sproszkowany lub granulowany. Czosnek ma ostry smak i dobrze komponuje się z prawie wszystkimi potrawami mięsnymi, rybnymi i drobiowymi, sałatkami oraz sosami. Można go również używać do przyprawiania zup.

Czosnek doskonale pasuje do produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, twaróg czy jajka. Nadaje również intensywny ostry smak potrawom warzywnym i zapiekankom. Możliwości kreatywnego wykorzystania czosnku są niemal nieograniczone. Należy go przechowywać w chłodnym, ciemnym i przewiewnym miejscu.


Przepisy

Dania z czosnkiem


Składniki

Składniki czosnku

Czosnek jest rośliną, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Ma działanie przeciwbakteryjne i obniża poziom lipidów we krwi. Czosnek pomaga również obniżyć poziom cholesterolu. 

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 145 kcal

Węglowodany: 28,41 g

Białko: 6,05 g

Tłuszcze: 0,12 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,2 mg

Witamina B2: 0,08 mg

Witamina B6: 0,38 mg

Witamina C: 14 mg

Witamina E: 0 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 38 mg

Żelazo: 1,4 mg

Potas: 530 mg

Magnez: 35 mg

Sód: 19 mg