Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Herbatniki maślane: Tak smakuje klasyka

Maślane herbatniki to już klasyka. Nie ma chyba na świecie kraju, w którym nie byłyby znane. Herbatnik ma prostokątny kształt i charakterystyczne ząbki wzdłuż krawędzi. Jest zrobiony z mąki pszennej i składa się z co najmniej dziesięciu procent masła.

Ciekawostki

Szczególne właściwości maślanych herbatników 

Maślane herbatniki – szczegółowe informacje

Herbatniki maślane można zrobić z różnych rodzajów ciasta. Najczęściej jednak wykorzystuje się do tego celu twarde ciasto biszkoptowe lub kruche W 100 gramach herbatniki mają około 450 kilokalorii. Zawierają tłuszcz, białko, węglowodany, żelazo, magnez, sód i potas. Natomiast nie ma w nich prawie żadnych witamin.


Pochodzenie

Pochodzenie maślanych herbatników

Pierwsze maślane herbatniki zostały upieczone we Francji w 1886 roku. 


Sezon

Kiedy jest sezon na maślane herbatniki?

Maślane herbatniki są w sprzedaży przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie maślanych herbatników

Maślane herbatniki – szczegółowe informacje

Herbatniki to nie tylko smaczna przekąska, ale też popularny składnik ciast i deserów. Popularny jest na przykład klasyczny deser sprzed lat blok czekoladowy. Składa się z herbatników oraz masy z mleka w proszku, kakao, masła i cukru, bywa dodatkowo polany czekoladą.

Jak przechowywać maślane herbatniki

Herbatniki najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Opakowanie należy otworzyć dopiero przed spożyciem. Termin ważności produktu jest stosunkowo długi. Po otwarciu opakowania najlepiej przechowywać ciastka w szczelnym pojemniku.


Składniki

Składniki maślanych herbatników

W maślanych herbatnikach jest dużo wapnia, magnezu i żelaza. 

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 422 kcal

Węglowodany: 75 g

Białko: 8 g

Tłuszcz: 10 g

Witaminy

 

Witamina A: 135 µg

Witamina B1: 0,04 mg

Witamina B2: 0,09 mg

Witamina B6: 0,08 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,8 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 47 mg

Żelazo: 1,8 mg

Potas: 139 mg

Magnez: 23 mg

Sód: 387 mg