Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Bavaria Blu: pikantny ser z niebieską pleśnią

Nazwa „Bavaria Blu” określa zarówno bawarski ser z szlachetną niebieską pleśnią, jak i dzwonek - mały niebieski kwiat. Tutaj będziemy mówić o serze. Charakteryzuje się on pikantnym smakiem i kremową konsystencją.

Ciekawostki

Szczególne właściwości sera Bavaria Blu

Świeży ser Bavaria Blu – szczegółowe informacje

Bavaria Blu to miękki ser będący połączeniem camemberta z niebieską pleśnią. Taki efekt osiąga się dzięki zastosowaniu dwóch kultur szlachetnych pleśni. W rezultacie ser ten ma zwartą białą pleśniową skórkę z kultury „Penicillium camemberti” oraz niebieską marmurkową strukturę w środku. Pojęcie „pleśń” nie ma w tym kontekście negatywnego znaczenia, ponieważ chodzi o pleśń „szlachetną”. Pleśń szlachetna składa się ze specjalnie wyhodowanych kultur, które uszlachetniają i wzbogacają produkt.

Tak powstaje pleśń szlachetna

Pleśń szlachetna jest uzyskiwana w ciekawy sposób: Zazwyczaj jest hodowana na bochenkach chleba. Kiedy chleb jest pokryty w całości pleśnią, jest suszony, drobno mielony i upłynniany. Ta niebieska lub zielonkawa masa pleśni jest wstrzykiwana do jeszcze niedojrzałego sera. Nietoksyczne kultury przechodzą wówczas przez ser jak żyłki i rozgałęziają się. Niektóre odmiany są podczas tego procesu przebijane (nakłuwane) długimi, grubymi igłami, aby umożliwić przenikanie do wnętrza większej ilości tlenu i wspomóc dalszy rozwój grzybów.


Pochodzenie

Skąd pochodzi ser Bavaria Blu?

Produkt został wprowadzony na rynek w roku 1972. Od tego czasu Bavaria Blu cieszy się stale rosnącą popularnością. Tajemnicą tego sera są tradycyjne receptury i sposoby jego produkcji oraz szczególnie smaczne mleko z bawarskich Alp. Ser Bavaria Blu jest dostępny w opakowaniach oraz na wagę. Zyskał popularność na całym świecie.


Sezon

Kiedy jest sezon na ser Bavaria Blu?

Ser Bavaria Blu jest dostępny przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać ser Bavaria Blu i jak go przechowywać?

Świeży ser Bavaria Blu – szczegółowe informacje

Ser Bavaria Blu jest dostępny w różnych smakach, od bardzo łagodnego do wyjątkowo pikantnego. Wszystkie odmiany można spożywać bez niczego, choć smakują również klasycznie na kanapce. Bavaria Blu wzbogaca każdą deskę serów, może być serwowany jako przystawka lub deser. Można go używać nawet do gotowania, a także do wzbogacania dań mięsnych. Dodanie tego sera do zup lub sosów nadaje im szczególny smak.

Przechowywanie sera Bavaria Blu

Bez względu na to, do czego będzie wykorzystywany, ser Bavaria Blu należy przechowywać w lodówce. Po otwarciu można go przechowywać przez tydzień. Przy przechowywaniu ważne jest, aby ser pleśniowy trzymać osobno od innych serów, ponieważ zarodniki pleśni mogą do nich przenikać. W takim przypadku z dobrej pleśni powstanie zła pleśń. Na kilka minut przed podaniem ser należy wyjąć z lodówki, aby jego smak mógł się w pełni rozwinąć.


Składniki

Składniki sera Bavaria Blu

Bavaria Blu charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych. Zawiera dużo wapnia i białka, a także witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe.

Wartość odżywcza
 

kcal: 413 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 13,2 g

Tłuszcze: 40 g

Witaminy

 

Witamina A: 440 µg

Witamina B1: 0,04 mg

Witamina B2: 0,35 mg

Witamina B6: 0,15 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 1,2 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 360 mg

Żelazo: 0,3 mg

Potas: 100 mg

Magnez: 18 mg

Sód: 700 mg