Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Zupa ziemniaczana z gruszką i kurkami

Zupa ziemniaczana z gruszką i kurkami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 488/​2041.79
    kcal / kJ
  • 39 g
    węglo- wodanów
  • 10 g
    białka
  • 31 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    488/2041.79 kcal/kJ, 39 g węglo- wodanów, 10 g białka, 31 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 cebula
3 gruszki, ok. 500 g
400 g mączystych ziemniaków
0.5 pora
4 łyżki oleju słonecznikowego K-Classic
sól
400 ml rosołu warzywnego
1 słoik kurek K-Favourites
100 g sera Gorgonzola DOP K-Favourites
100 g kwaśnej gęstej śmietany
świeżo zmielony pieprz
50 g chipsów Salt & Vinegar K-Favourites

Cenna rada

  • Zupę można również ugotować, gorącą przelać do słoików i przechowywać w lodówce.


Przygotowanie:

    1

Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Gruszki i ziemniaki obrać, z gruszek usunąć gniazda nasienne. 2½ gruszki oraz ziemniaki pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Pozostałą połowę gruszki pokroić w drobną kostkę i odłożyć. Por przepołowić, umyć, oczyścić i pokroić na plasterki.

    2

Warzywa i kawałki gruszki przełożyć do garnka, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez 3-5 minut i posolić. Całość zalać rosołem warzywnym oraz 200 ml wody, po czym gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut.

    3

Kurki osączyć, osuszyć, podsmażyć w pozostałym oleju na teflonowej patelni, dodać gruszkę pokrojoną w drobną kostkę i dusić przez 1 minutę.

    4

Gorgonzolę połączyć z niewielką ilością gorącej wody i 2 łyżkami śmietany, całość wymieszać na gładką masę i doprawić solą i pieprzem.

    5

Zupę dokładnie zmiksować, zagotować, dodać pozostałą część śmietany i wymieszać, a następnie doprawić solą i pieprzem. Zupę przelać do 4 talerzy lub miseczek, z wierzchu dekorować kremem z sera gorgonzola, kurkami, chipsami i ew. kilkoma listkami tymianku.