Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Wielkanocne muffinki z zajączkami

Wielkanocne muffinki z zajączkami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 239/​999
    kcal / kJ
  • 25 g
    węglo- wodanów
  • 4 g
    białka
  • 14 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    239/999 kcal/kJ, 25 g węglo- wodanów, 4 g białka, 14 g tłuszczu

Składniki (12 kawałków)

80 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
50 g mielonych orzechów laskowych K-Classic
0.5 opakowania cukru wanilinowego K-Classic
0.5 opakowania proszku do pieczenia K-Classic
1 szczypta soli jodowanej
1 jajko
60 g cukru
75 g masła
100 ml mleka, 1,5% tł. K-Classic
12 czekoladek Kinder Schoko Bons®
50 g białego cukru plastycznego
3 krople czerwonego barwnika spożywczego
100 g polewy czekoladowej mlecznej
12 małych serduszek z cukru
24 "oczka" cukrowe

Przygotowanie:

    1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C.

    2

Ciasto: mąkę, orzechy laskowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. W drugiej misce jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roztopić w garnku, przestudzić, a następnie dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać.

    3

Następnie obie masy połączyć ze sobą, dodać mleko i wymieszać na gładką masę. 12 foremek na muffinki napełnić ciastem do ok. 2/3 wysokości.

    4

Muffinki piec w piekarniku 20-25 minut, a następnie odstawić do wystudzenia.

    5

Dekoracja: każdą czekoladkę Kinder Schoko Bons® przekroić wzdłuż (na uszy zajączków). Z części lukru plastycznego uformować 24 małe kuleczki (policzki zajączków).

    6

Pozostałą część lukru zabarwić czerwonym barwnikiem spożywczym i uformować z niego 12 małych kuleczek (nosy zajączków). Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Małą łyżeczką nakładać na muffinki kleks polewy w kształcie kółka. Odczekać, aż polewa trochę zastygnie.

    7

Następnie układać na muffinkach - lekko dociskając – „oczka” cukrowe, policzki i nos z lukru plastycznego oraz małe serduszka jako wąsiki. Ostrym nożem wykonać w muffinkach małe nacięcia na uszy i wetknąć w nie przekrojone na pół czekoladki Schoko Bons.