Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Wielkanocne ciasto z niespodzianką

Wielkanocne ciasto z niespodzianką

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 474/​1990
    kcal / kJ
  • 46 g
    węglo- wodanów
  • 5 g
    białka
  • 30 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    474/1990 kcal/kJ, 46 g węglo- wodanów, 5 g białka, 30 g tłuszczu

Składniki (12 porcji)

Na ciasto:

180 g cukru
200 g miękkiego masła + tłuszcz do foremek
1 szczypta sól
4 jajka
200 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
2 łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic
2 łyżki mleka K-Classic
starta skórka i sok z jednej cytryny

Na krem:

260 ml mleka K-Classic
2 łyżki budyniu śmietankowego K-Classic
4 łyżki cukru pudru
170 g miękkiego masła

Na nadzienie i dekorację:

50 g kolorowych draży czekoladowych
30 g kolorowych jajeczek cukrowych
1 okrągłe ciastko czekoladowe
100 g kolorowej masy cukrowej (fondant)
Oprócz tego: 2 foremki do babki (Ø 16 cm)

Przygotowanie:

    1

Przygotowanie ciasta: Cukier z masłem i solą ucierać na puch przez ok. 3 min. Dodać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać kolejno mleko, skórkę i sok z cytryny, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych foremek do babki o średnicy 16 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (termoobieg: 160 ºC) przez ok. 40 min. Babki wyciągnąć z foremek i zostawić do schłodzenia na kratce kuchennej przez min. 2 godz.

    2

Przygotowanie kremu: budyń z cukrem pudrem wymieszać z odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, jeszcze raz zagotować i odstawić na ok. 60 min. w chłodne miejsce. Naczynie z budyniem przykryć folią do żywności. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń, stale mieszając.

    3

Spody babek odciąć, by uzyskać płaskie powierzchnie. Jedno ciasto odwrócić, Płaską stronę posmarować 4 łyżkami kremu i postawić na nim drugie ciasto. Umieścić w otworze draże i jajeczka, zamknąć go ciastkiem czekoladowym. Całe ciasto w kształcie jajka posmarować pozostałym kremem. Masę cukrową rozwałkować między foliami, wyciąć z niej dowolne ozdoby i udekorować nimi ciasto. Odstawić na ok. 60 min. w chłodne miejsce i podawać.