Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Wielkanocna rolada biszkoptowa

Wielkanocna rolada biszkoptowa

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 197/​825
    kcal / kJ
  • 25.1 g
    cukru
  • 5.3 g
    białka
  • 8.1 g
    tłuszczu
  • 2
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    197/825 kcal/kJ, 25.1 g cukru, 5.3 g białka, 8.1 g tłuszczu, 2 WW

Składniki (16 porcji)

Ciasto:

4 jajka
120 g brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
75 g mąki pszennej typ 405
50 g mączki kartoflanej
1 szczypta proszku do pieczenia
cukier do posypania ściereczki

Nadzienie:

6 płatów białej żelatyny
1 dojrzałe mango
1 kubek twarogu (= 250 g)
60 g brązowego cukru trzcinowego
80 ml soku z mango
300 ml śmietany
ok.16 kolorowych jajeczek cukrowych do dekoracji

Przygotowanie:

1

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z 4 łyżkami wody, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy żółtkowej. Wsypać mąkę, mączkę kartoflaną i proszek do pieczenia, całość ostrożnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 °C (piekarnik gazowy: stopień 4, termoobieg 180 °C) przez ok.10-12 min. Następnie przełożyć upieczone ciasto na posypaną cukrem ściereczkę, usunąć papier do pieczenia, biszkopt ze ściereczką zwinąć w rulon i zostawić do schłodzenia.

2

Namoczyć żelatynę. Obrać mango, kawałki miąższu odkroić od pestki i pokroić na małe kostki. Twaróg wymieszać z cukrem. Żelatynę przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale rozpuścić w soku z mango, wymieszać z twarogiem i odstawić w zimne miejsce. 200 ml śmietany ubić na sztywno. Gdy tylko krem zacznie tężeć, wymieszać go ostrożnie z ubitą śmietaną i kawałkami mango.

3

Biszkopt ostrożnie wyciągnąć ze ściereczki, napełnić kremem, znowu zwinąć i odstawić na ok. 1 godz. w zimne miejsce. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, napełnić nią rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Następnie ozdobić roladę gwiazdkami z bitej śmietany i jajeczkami cukrowymi. Gotowe do podania!