Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Tort morelowy z kremem mascarpone

Tort morelowy z kremem mascarpone

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 353/​1477
    kcal / kJ
  • 34 g
    węglo- wodanów
  • 5.5 g
    białka
  • 22 g
    tłuszczu
  • 3
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    353/1477 kcal/kJ, 34 g węglo- wodanów, 5.5 g białka, 22 g tłuszczu, 3 WW

Składniki (1 porcja)

Spód biszkoptowy:

4 jajka
sól
130 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego K-Classic
100 g mąki
35 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia K-Classic

Warstwa morelowa:

5 moreli
300 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego
15 g agar-agar

Krem mascarpone:

200 g śmietanki do ubijania
250 g sera mascarpone
200 g kwaśnej śmietany
6 łyżeczek usztywniacza do śmietany
50 g cukru pudru
sok z 0.5 cytryny

Do dekoracji:

10 g wiórków kokosowych K-Classic

Przygotowanie:

    1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C w funkcji z grzaniem z góry i z dołu.

    2

Oddzielić żółtka od białek. Biszkopt: białko połączyć ze szczyptą soli i przez około 1 minutę miksować na najwyższym poziomie obrotów w robocie kuchennym lub mikserem ręcznym. Dodać połowę cukru i przez kolejne 3 minuty ubijać do uzyskania sztywnej masy bezowej.

    3

W drugiej misce przez około 5 minut ubijać żółtko z resztą cukru i cukrem waniliowym. Następnie masę bezową na 2–3 razy, delikatnie mieszając, ostrożnie dodawać do masy żółtkowej.

    4

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, a następnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez około 28 minut. Następnie odczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, i przekroić je w poprzek.

    5

Ostrym nożem lekko naciąć skórkę moreli. Włożyć na 1 minutę do gorącej wody. Następnie ostudzić pod zimną wodą i obrać. Z moreli usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę.

    6

Sok jabłkowy wymieszać w garnku z agar-agar i przez 2 minuty gotować na mocnym ogniu, tak aby ciecz bulgotała. Następnie przez 10 minut ją odparowywać. Dodać kawałki moreli i trochę schłodzić, aż masa zacznie się żelować.

    7

Biszkoptowy spód przełożyć na paterę do tortów i objąć go obręczą tortownicy o średnicy 26 cm. Na spód przełożyć masę morelową i za pomocą noża do dekorowania ciasta wyrównać powierzchnię.

    8

Na masę nałożyć drugi spód i lekko docisnąć. Na krem mascarpone mikserem ręcznym ubić śmietanę. Podczas ubijania powoli wsypywać 2 łyżeczki usztywniacza do śmietany.

    9

W oddzielnej misce wymieszać serek mascarpone i kwaśną śmietanę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i 4 łyżeczkami usztywniacza do śmietany. Bitą śmietanę dodać do masy mascarpone i przełożyć na tort. Za pomocą łyżeczki do herbaty wyrównać powierzchnię, nadając jej lekko faluowany kształt.

    10

Wiórki kokosowe uprażyć na patelni teflonowej, odstawić do wystygnięcia i posypać nimi krem.