Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Szaszłyki wieprzowe z sosem barbecue i surówką

Szaszłyki wieprzowe z sosem barbecue i surówką

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 427/​1784
    kcal / kJ
  • 25 g
    węglo- wodanów
  • 19 g
    białka
  • 26 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    427/1784 kcal/kJ, 25 g węglo- wodanów, 19 g białka, 26 g tłuszczu

Składniki (6 porcji)

Szaszłyki

4 łyżki koncentratu pomidorowego K-Classic
2 łyżeczki Sambal Oelek
150 ml ketchupu
2 łyżki sosu Worcester
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oliwy K-Bio lub K-Classic
50 g miodu z kwiatów lipy
20 ml octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
sól
6 szaszłyków z mięsa wieprzowego w marynacie paprykowej

Surówka

1 kapusta włoska
2 marchewki
150 g majonezu K-Classic
3 łyżki octu ziołowego
czarnego pieprzu

Cenna rada

  • Przed użyciem włóż drewniane patyczki na kilka godzin do wody, dzięki temu grillowane potrawy nie będą suche w środku.


Przygotowanie:

    1

Sos barbecue: Wymieszać koncentrat pomidorowy, sos Sambal Oelek, ketchup, sos Worcester, sos sojowy, oliwę, miód, ocet jabłkowy i musztardę. Dodać obrany i zgnieciony czosnek, wymieszać. Sos barbecue doprawić solą.

    2

Surówka coleslaw: Kapustę stożkową oczyścić, umyć, przekroić na pół, usunąć głąb i kapustę poszatkować na cienkie paseczki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchewkę wymieszać z majonezem i octem ziołowym, doprawić solą i pieprzem. Pietruszkę umyć, osuszyć, posiekać i wymieszać z surówką.

    3

Szaszłyki grillować z obu stron po ok. 4 min, cały czas smarując za pomocą pędzla sosem barbacue. Szaszłyki można posypać tymiankiem, podawać z surówką coleslaw i pozostałym sosem barbecue.