Szaszłyki wieprzowe z sosem barbecue i surówką
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
427/1784kcal / kJ
-
25 gwęglo- wodanów
-
19 gbiałka
-
26 gtłuszczu
-
2.5WW
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
427/1784 kcal/kJ,
25 g węglo- wodanów,
19 g białka,
26 g tłuszczu,
2.5 WW
Cenna rada
-
Przed użyciem włóż drewniane patyczki na kilka godzin do wody, dzięki temu grillowane potrawy nie będą suche w środku.
Przygotowanie:
- 1
Sos barbecue: Wymieszać koncentrat pomidorowy, sos Sambal Oelek, ketchup, sos Worcester, sos sojowy, oliwę, miód, ocet jabłkowy i musztardę. Dodać obrany i zgnieciony czosnek, wymieszać. Sos barbecue doprawić solą.
- 2
Surówka coleslaw: Kapustę stożkową oczyścić, umyć, przekroić na pół, usunąć głąb i kapustę poszatkować na cienkie paseczki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchewkę wymieszać z majonezem i octem ziołowym, doprawić solą i pieprzem. Pietruszkę umyć, osuszyć, posiekać i wymieszać z surówką. Szaszłyki grillować z obu stron po ok. 4 min, cały czas smarując za pomocą pędzla sosem barbacue. Szaszłyki można posypać tymiankiem, podawać z surówką coleslaw i pozostałym sosem barbecue.