Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Steki z polędwicy wołowej owinięte boczkiem ze śliwkami

Steki z polędwicy wołowej owinięte boczkiem ze śliwkami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 585/​2445
    kcal / kJ
  • 35 g
    węglo- wodanów
  • 35 g
    białka
  • 32 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    585/2445 kcal/kJ, 35 g węglo- wodanów, 35 g białka, 32 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

500 g małych ziemniaków
sól
250 g śliwek
1 papryczka chili
cebuli ze szczypiorkiem
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
5 łyżek octu balsamicznego K-Classic
4 steki z polędwicy wołowej, każdy po ok. 180 g
8 plastrów boczku
6 łyżek oleju
świeżo zmielony pieprz
6 gałązek tymianek

Przygotowanie:

    1

Ziemniaki dokładnie umyć i gotować w osolonej wodzie przez ok. 12 min. W tym czasie umyć i osuszyć śliwki i papryczkę chili. Usunąć pestki ze śliwek, śliwki pokroić na ćwiartki. Z papryczki chili usunąć ziarenka i pokroić na paseczki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Podgotowane ziemniaki odcedzić i przekroić na pół.

    2

Śliwki: cukier skarmelizować w garnku, dodać pokrojone śliwki i cebulę, podsmażyć i zalać octem balsamicznym. Przyprawić chili i solą i odstawić na bok. Rozgrzać piekarnik do 200ºC (termoobieg: 175°C). Steki umyć, osuszyć, każdy owinąć 2 plasterkami boczku i umocować patyczkami.

    3

Steki z obu stron lekko posolić. Mocno podsmażyć na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju z każdej strony po ok. 4 min, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawić pieprzem. Piec na środkowej szynie przez ok. 5 min. Steki wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 min.

    4

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Ziemniaki podsmażyć na kolor złotobrązowy. Tymianek umyć, osuszyć, oderwać listki i dodać do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć.