Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Sernik z morelami i imbirem

Sernik z morelami i imbirem

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 294/​1230
    kcal / kJ
  • 32 g
    węglo- wodanów
  • 8.4 g
    białka
  • 17 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    294/1230 kcal/kJ, 32 g węglo- wodanów, 8.4 g białka, 17 g tłuszczu

Składniki (12 porcji)

Ciasto

150 g mąki
2 łyżki cukru pudru
starta skórka z połowy jednej ekologicznej cytryny
3 łyżki zimnego masła
1 żółtko
tłuszcz do smarowania formy

Wierzch

500 g twarogu sernikowego K-Classic
starta skórka z jednej ekologicznej cytryny
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
0.5 opakowania dodatku do sernika
2 jajka
600 g moreli
2 łyżki dżemu imbirowego
5 łyżek śmietany
100 g siekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:

    1

Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, zrobić zagłębienie, dodać startą skórkę z cytryny, masło pokrojone w płatki, żółtko oraz 3-4 łyżki wody. Następnie szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

    2

Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Ciasto wyjąć lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim dno i brzeg tortownicy. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i podpiec przez ok. 12 minut.

    3

Wierzch: twaróg wymieszać ze skórką z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i dodatkiem do sernika. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy serowej. Morele umyć, przepołowić i usunąć pestki. Kruche ciasto posmarować dżemem i rozłożyć morele. Białka ubić na sztywno i ostrożnie dodać do masy serowej. Następnie masę serową rozsmarować na morelach, piec przez kolejne 70 minut, odstawić do wystygnięcia.

    4

Śmietanę ubić na sztywno i posmarować nią brzeg ciasta. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, a następnie udekorować nimi brzeg ciasta. Sernik można podawać z wiśniami i cząstkami moreli.