Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegański
Zdjęcie przepisu Rolki bakłażanowe z nadzieniem

Rolki bakłażanowe z nadzieniem

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 526/​2199
    kcal / kJ
  • 43 g
    węglo- wodanów
  • 19 g
    białka
  • 32 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    526/2199 kcal/kJ, 43 g węglo- wodanów, 19 g białka, 32 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

150 g ryżu długoziarnistego K-Classic
sól jodowana K-Classic
3 bakłażany
1 czerwona cebula
50 g zielonych oliwek bez pestek
175 g wędzonego tofu K-take it veggie
300 ml bulionu warzywnego K-Classic
200 ml wegańskiego kremu śmietanowego (wegański zamiennik śmietany)
60 g musu migdałowego
świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa
3 łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
20 g kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka płatków chili

Przygotowanie:

    1

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.

    2

Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na 16 cienkich plastrów. Posolić i odstawić na ok.10 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwki odcedzić i pokroić w kostkę. Tofu pokroić w paski.

    3

Bulion i wegański krem wymieszać i delikatnie podgrzać przez ok. 5 minut. Dodać mus migdałowy, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na 1 łyżce rozgrzanego oleju usmażyć cebulę.

    4

Połączyć ryż, oliwki i kapary, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 1 łyżką natki pietruszki.

    5

Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i podsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanego oleju przez 3 minuty. Tofu smażyć przez 2–3 minuty na chrupiąco.

    6

Ryż i tofu rozprowadzić na plastrach bakłażana, mocno zwinąć. Powstałe rolki przełożyć na blachę (o śr. 24 cm), polać sosem migdałowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15–20 minut. Posypać pozostałą natką pietruszki oraz płatkami chili i podawać.