Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Risotto grzybowe z chipsami warzywnymi i piersią z kaczki

Risotto grzybowe z chipsami warzywnymi i piersią z kaczki

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 869/​3646
    kcal / kJ
  • 58.1 g
    węglo- wodanów
  • 41.4 g
    białka
  • 49.8 g
    tłuszczu
  • 5
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    869/3646 kcal/kJ, 58.1 g węglo- wodanów, 41.4 g białka, 49.8 g tłuszczu, 5 WW

Składniki (4 porcje)

2 marchewki
200 g bulwy selera
2 świeżych buraków czerwonych
5 łyżek oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
sól
500 g pieczarek
4 cebule ze szczypiorkiem
1 łyżki sól
200 g ryżu do risotto
700 ml gorącego rosołu
100 ml białego wina
2 filety z piersi kaczki
świeżo zmielony pieprz
kilka gałązek tymianku + kilka do dekoracji
2 łyżki Crème fraîche
60 g startego parmezanu
30 g siekanych orzechów włoskich

Cenna rada

  • W wariancie wegetariańskim tego dania można zastąpić pierś z kaczki zrazikami z sera. W tym celu po prostu wymieszać płatki owsiane z pokrojoną w kostkę cebulą, startym serem, świeżymi ziołami i przyprawami. Dolać mleka, odczekać aż masa nasiąnie i wymieszać z jajkami. Zraziki usmażyć na oleju.


Przygotowanie:

    1

Marchewkę, seler i czerwone buraki obrać, pokroić w cienki plastry, zmieszać z 3 łyżkami oleju i solą, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 120 °C piekarniku ok. 90 minut. Przy tym lekko uchylić drzwiczki piekarnika.

    2

Pieczarki oczyścić, pokroić. Szczypiorek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Masło rozgrzać, dodać ryż i pieczarki i poddusić. Dolewać po trochu pozostały rosół i białe wino i pozwolić, aby ryż napęczniał przez ok. 35-40 minut.

    3

Umyć pierś z kaczki, na sucha pobić, naciąć skórę w romby, doprawić obydwie strony solą i pieprzem i podpiekać na pozostałym oleju w naczyniu żaroodpornym. Dodać tymianek i dusić w piekarniku rozgrzanym uprzednio w tem. 180 °C (Gaz: stopień 3, termo obieg 160 °C) ok. 15-20 min. Doprawić risotto Crème fraîche i połową parmezanu i przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na talerzu risotto, pierś z kaczki i chipsy warzywne, risotto posypać pozostałym parmezanem i orzechami włoskimi, ew. udekorować pietruszką i podawać.