Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Polędwica wieprzowa pod pierzynką z rabarbaru i sera feta

Polędwica wieprzowa pod pierzynką z rabarbaru i sera feta

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 675/​2816
    kcal / kJ
  • 33.7 g
    węglo- wodanów
  • 56.8 g
    białka
  • 33.8 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    675/2816 kcal/kJ, 33.7 g węglo- wodanów, 56.8 g białka, 33.8 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

400 g rabarbaru
200 g sera feta
kilka posiekanych listków bazylii
1 łyżeczka miodu
sól
świeżo mielony pieprz
800 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki brązowego cukru
1 chleb typu pita
80 g masła ziołowego

Przygotowanie:

    1

Umyty i oczyszczony rabarbar pokroić na małe kawałki, a ser – w drobną kostkę. Składniki wymieszać z bazylią, doprawić miodem, solą i pieprzem.

    2

Polędwicę osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski o grubości ok. 3 cm, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony ok. 6–8 minut. Przełożyć do formy do zapiekanek.

    3

Na mięso wylać mieszankę z rabarbaru i fety. Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C (piekarnik gazowy: poziom 5, z termoobiegiem: 200°C), aż ser się lekko rozpuści. Po tym czasie posypać brązowym cukrem i kolejne 5 minut zapiekać na najwyższym poziomie.

    4

Chleb pokroić w kawałki. Każdy z nich przekroić i od wewnątrz posmarować masłem ziołowym. Podpiekać w piekarniku ok. 5 minut, aż chleb będzie chrupiący.

    5

Polędwicę i chleb rozłożyć na talerzach i podawać. Danie można serwować np. z salsą z pomidorów koktajlowych.