Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Pizza Margherita

Pizza Margherita

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 579/​2374
    kcal / kJ
  • 75 g
    węglo- wodanów
  • 21 g
    białka
  • 7 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    579/2374 kcal/kJ, 75 g węglo- wodanów, 21 g białka, 7 g tłuszczu

Składniki (12 porcji)

Na ciasto drożdżowe:

400 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1 kostka świeżych drożdży
2 szczypty cukru
200 ml letniej wody
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
sól

Na sos pomidorowy:

2 ząbki czosnku
5 łyżek koncentratu pomidorowego K-Classic
100 g passaty pomidorowej K-Classic
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka posiekanego oregano
3 pomidory
200 g mozzarelli K-Classic
bazylii

Na dodatki:

3 pomidory
200 g mozzarelli K-Classic
0.5 gałązki bazylii

Przygotowanie:

    1

380 g mąki wsypać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Drożdże ze szczyptą cukru rozpuścić w 150 ml letniej wody i wlać do zagłębienia. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn wyrósł.

    2

Dodać pozostałą część wody, oliwę i 1 łyżeczkę soli, zagnieść i wyrobić ciasto, następnie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na reszcie mąki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na kolejne 15 minut do dalszego wyrośnięcia.

    3

Czosnek obrać i rozgnieść, wymieszać z koncentratem pomidorowym i passatą, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Sos rozsmarować na cieście.

    4

Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry, ułożyć na cieście. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C (z termoobiegiem: 180°C) przez 30-35 minut, aż ciasto stanie się chrupiące. Listki bazylii oderwać od łodyżek i posypać nimi pizzę. Pokroić na 12 części i podawać.