Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Pikantne odrywane bułeczki w formie słoneczka

Pikantne odrywane bułeczki w formie słoneczka

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 151/​630
    kcal / kJ
  • 20.6 g
    węglo- wodanów
  • 5.1 g
    białka
  • 5.2 g
    tłuszczu
  • 1.5
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    151/630 kcal/kJ, 20.6 g węglo- wodanów, 5.1 g białka, 5.2 g tłuszczu, 1.5 WW

Składniki (18 kawałków)

500 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
0.5 kostki świeżych drożdży (= 21 g)
0.5 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
60 g ostrego chorizo
60 g szynki parmeńskiej
50 g miękkiego masła
2 łyżeczki sól
2 łyżeczki curry i papryka w proszku
1 łyżka prażonej cebulki
1 po łyżeczce suszonego tymianku i oregano
2 łyżki czarnuszki (ew. maku)

Cenna rada

  • Podczas grillowania bułki umieścić na chwilę na grillu; wtedy smakują jakby zostały świeżo wyjęte z piekarnika.


Przygotowanie:

    1

Mąkę przesiać do miski, a środku zrobić zagłębienie. W środek zagłębienia rozgnieść drożdże, posypać cukrem, wymieszać z 50 ml letniej wody (łącznie ok. 275 ml), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Chorizo i szynkę pokroić w drobną kostkę.

    2

Do ciasta dodać masło, resztę wody i sól, zagnieść na jedwabiste ciasto i podzielić na 3 porcje. Jedną porcję ciasta zagnieść z curry, drugą porcję z cebulą i szynką, a resztę z ziołami i chorizo. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kolejne ok. 30 minut do wyrośnięcia.

    3

Każdą część ciasta podzielić na 6 porcji, uformować bułeczki i ułożyć w kształcie słońca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając z brzegów mały odstęp. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut, aby wyrosło. Posmarować wodą, a bułeczki z curry posypać czarnuszką lub makiem. Słoneczka piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (piekarnik gazowy: poziom 3, piekarnik z termoobiegiem 160 °C) przez ok. 30-35 minut.