Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Pierogi z karpiem, kapustą i grzybami z palonym masłem
© BeataŚniechowska

Pierogi z karpiem, kapustą i grzybami z palonym masłem

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (8 porcji)

Farsz:

500 g tuszy z karpia
włoszczyzna na bulion
300 g kapusty kiszonej
30 g suszonych grzybów
2 cebule
3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren czarnego pieprzu, 2 goździki
natka pietruszki
sól, pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia

Ciasto na pierogi:

500 g mąki pszennej (typ 550)
ok. 280-300 ml ciepłej wody
40 g masła w temperaturze pokojowej

Palone masło:

50 g masła
2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

    1

Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler) obrać, umyć, włożyć do dużego garnka wraz 1 cebulą. Do garnka włożyć również ziele angielskie, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, goździki oraz gałązki zielonej pietruszki. Całość zalać 1,5–2 litrami zimnej wody i gotować ok. godziny. Karpia opłukać, pokroić w dzwonka i włożyć do bulionu. Gotować razem ok. 10 minut. Wyłowić warzywa oraz karpia, odłożyć do ostudzenia. Kapustę kiszoną odcisnąć i gotować w bulionie wraz z grzybami, aż lekko zmięknie (ok. 40 min). Grzyby i kapustę odcedzić. Z ostudzonego karpia zdjąć skórę i większe ości. Pozostałą cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić cebulę. Kapustę kiszoną wraz z grzybami odcedzić z bulionu i odłożyć, aby ostygła. W maszynce do mielenia zemleć kolejno karpia, 1 marchew z bulionu, kapustę z grzybami. Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką i smażoną cebulą.

    2

Z mąki, masła i ciepłej wody wyrobić elastyczne ciasto na pierogi. Rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i lepić pierożki. Pierogi wrzucać partiami do wrzątku z dodatkiem soli. Gdy pierogi wypłyną, gotować jeszcze ok. 1 min.

    3

Masło przełożyć do rondelka, podgrzewać, aż zacznie się pienić. Masło mieszać i pilnować, by się nie spaliło (ma być lekko brązowe). Gdy masło zacznie pachnieć orzechowo, dodać gałązki rozmarynu i zestawić z ognia. Rozmarynowym masłem polać gotowe pierogi.