Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Pieczona pierś z kaczki z kapustą i kluskami

Pieczona pierś z kaczki z kapustą i kluskami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 1320/​5529
    kcal / kJ
  • 89 g
    węglo- wodanów
  • 49 g
    białka
  • 81 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    1320/5529 kcal/kJ, 89 g węglo- wodanów, 49 g białka, 81 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 główka kapusty (ok. 800 g)
2 małe czerwone jabłka
2 gałązki tymianku
4 łyżki orzechów laskowych K-Classic
3 ciastka korzenne
4 filety z piersi z kaczki (po ok. 225 g)
6 łyżek syropu klonowego
1 szczypta cynamonu
sól
świeżo zmielony pieprz
300 ml bulionu z kaczki
1 łyżka jasnej zasmażki do sosów
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki masła
1 opakowanie gotowych klusek ziemniaczanych (500 g)
1 łyżka mielonego maku

Przygotowanie:

    1

Usunąć zewnętrzne liście kapusty, główkę podzielić na ćwiartki i wyciąć głąb. Kapustę pokroić na kawałki 3-4 cm. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a ćwiartki pokroić na plasterki. Tymianek umyć, osuszyć i oderwać listki od łodyżek. Posiekać orzechy i pokruszyć ciastka.

    2

Mięso umyć, osuszyć, a skórę ponacinać ukośnie. Wymieszać 4 łyżki syropu klonowego z cynamonem. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki wody. Piersi z kaczki ułożyć na gorącej patelni skórą do dołu, smażyć na dużym ogniu, obrócić i podsmażyć również z drugiej strony. Doprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować syropem cynamonowym. Piec przez ok. 8 min w nagrzanym piekarniku (180°C /z termoobiegiem: 160°C).

    3

Tłuszcz ze smażenia kaczki usunąć z patelni, na patelnię wlać bulion i gotować 2 min na wolnym ogniu. Dodać zasmażkę i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Sos trzymać w cieple.

    4

1 łyżkę masła klarowanego rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną kapustę i smażyć przez ok. 3 min. Dodać jabłka, 2 łyżki syropu klonowego i tymianek, karmelizować na średnim ogniu.

    5

Na drugiej patelni rozgrzać masło, włożyć orzechy i krótko podsmażyć. Dodać pokruszone ciastka i jeszcze chwilę podsmażyć wszystko razem. Mieszankę przełożyć na talerz. Pozostałą część masła klarowanego rozgrzać na patelni, włożyć kluski ziemniaczane i stale mieszając smażyć przez ok. 3 min. Posypać makiem, doprawić solą i pieprzem.

    6

Pierś z kaczki wyjąć z pieca, odstawić na chwilę, a następnie pokroić w plastry. Podawać z kapustą, kluskami ziemniaczanymi i sosem. Mięso posypać crunchem orzechowym.