Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Nadziewane pieczarki z aioli

Nadziewane pieczarki z aioli

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 569/​2384
    kcal / kJ
  • 9.3 g
    węglo- wodanów
  • 8.9 g
    białka
  • 35.5 g
    tłuszczu
  • 1
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    569/2384 kcal/kJ, 9.3 g węglo- wodanów, 8.9 g białka, 35.5 g tłuszczu, 1 WW

Składniki (4 porcje)

Do aioli:

1 mały ząbek ząbek czosnku
2 łyżki mleka sojowego
100 ml oleju słonecznikowego K-Classic
2 łyżki jogurtu sojowego
1 łyżeczka wegańskiej musztardy
trochę soku cytrynowego
sól
świeżo zmielony pieprz

Do nadziewanych pieczarek:

16 dużych brązowych lub białych pieczarek
1 mała cukinia
40 g suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek ząbek czosnku
100 g wegańskiej śmietany
2 łyżki siekanych ziół (np. tymianek, rozmaryn, oregano)
mielona papryka
sól
świeżo zmielony pieprz
80 g startego wegańskiego sera
Poza tym: tacka do grillowania

Przygotowanie:

    1

Obrać czosnek, zmiażdżyć, zmielić na puree z mleczkiem sojowym. Cienkim strumieniem dolać olej. Aioli zmieszać z jogurtem i doprawić śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

    2

Umyć pieczarki, wykręcić nóżki i posolić pieczarki od wewnątrz. Umyć cukinię, osuszyć, skroić z pomidorami i nóżkami pieczarek w małe kostki. Obrać czosnek i wycisnąć do tej masy.

    3

Cukinię, kostki pieczarek, pomidory i czosnek zmieszać ze śmietaną i ziołami, doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Pieczarki napełnić powstałą masą, ułożyć na misie do grillowania, posypać serem i przygotować na rozgrzanym grillu. Pieczarki serwować z aioli.