Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Kosmiczny quiche z marchewkami

Kosmiczny quiche z marchewkami

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 320/​1338
    kcal / kJ
  • 25 g
    węglo- wodanów
  • 8 g
    białka
  • 20 g
    tłuszczu
  • 2
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    320/1338 kcal/kJ, 25 g węglo- wodanów, 8 g białka, 20 g tłuszczu, 2 WW

Składniki (8 porcji)

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
3 jaja, klasa M
100 g miękkiego masła
sól
1 gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku
3 marchewki
3 ziemniaki fioletowe
1 cukinia
2 łyżki oliwy z oliwek K-Classic, K-Bio lub Exquisit
świeżo zmielony pieprz
200 ml śmietany 7% tł. lub kremu do gotowania
1 łyżka musztardy
1 szczypta gałki muszkatołowej

Cenna rada

  • Quiche będzie sprawiać jeszcze bardziej kosmiczne wrażenie, jeżeli do jego przyrządzenia użyje się kolorowych marchewek.


Przygotowanie:

    1

Połączyć mąkę, orzechy, jajka, masło, 1 łyżeczkę soli oraz 1–2 łyżki wody. Składniki zagnieść na gładkie ciasto, owinąć w folię i odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

    2

Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (o śr. 28 cm) i ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki i chłodzić ok. 15 minut.

    3

Igiełki rozmarynu posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Marchewki i ziemniaki obrać, cukinię umyć – warzywa za pomocą obieraczki pokroić na cienkie paski, po czym zamarynować w oliwie z rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem.

    4

Śmietanę, pozostałe jajka i musztardę wymieszać na gładką masę, doprawić solą i gałką muszkatołową.

    5

Warzywne paski ułożyć na tarcie, zalać kremem śmietanowo-musztardowym. Piec w temp. 200°C z grzaniem z góry/z dołu ok. 30–35 minut na kolor złoto-brązowy.

    6

Gotową tartę z wierzchu udekorować wedle uznania ziołami, pokroić na 8 kawałków i podawać.