Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
kaufland.pl/przepisy
https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_1010/std.lang.all/70/13/Asset_1617013.jpg

Kapusta włoska zapiekana ze schabem i grzybami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 544.4/​2281.4
    kcal / kJ
  • 23g
    cukru
  • 35.7g
    białka
  • 32.1g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    544.4/2281.4 kcal/kJ, 23 g cukru, 35.7 g białka, 32.1 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

60 dag schabu bez kości
0.5 małej główki włoskiej kapusty (ok. 60 dag)
25 dag podgrzybków (świeżych lub mrożonych)
1 marchew
1 prażonej cebuli
1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
1 szklanka śmietany, 30% tłuszczu

Dodatki:

2 łyżki oleju
3 łyżki sól
2 łyżki mąki
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki startego parmezanu
2-3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1

Główkę kapusty oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić na ćwiartki, włożyć do bulionu, ugotować do miękkości, osączyć.

2

W tym samym czasie cebulę i marchew obrać, oplukać, zetrzeć na tarce. Grzyby umyć, pokroić, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać marchew i cebulę, oprószyć solą oraz pieprzem i poddusić we własnym sosie pod przykryciem.

3

Schab umyć, osuszyć, pokroić na 4 kotlety, natrzeć czosnkiem rozgniecionym ze szczyptą soli. Kotlety obsmażyć z obu stron na łyżce oleju. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować łyżką masła. Ułożyć kawałki kapusty na przemian ze schabem i grzybami. W rondelku roztopić 2 łyżki masła, oprószyć 2 łyżkami mąki i mieszając zasmażyć na jasnozłoty kolor. Zalać mlekiem i mieszając zagotować.

4

Sos doprawić solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Kapustę ze schabem polać sosem a następnie posypać tartą bułką wymieszaną z parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 15 minut.