Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Kapusta włoska zapiekana ze schabem i grzybami

Kapusta włoska zapiekana ze schabem i grzybami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 544.4/​2281.4
    kcal / kJ
  • 23 g
    węglo- wodanów
  • 35.7 g
    białka
  • 32.1 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    544.4/2281.4 kcal/kJ, 23 g węglo- wodanów, 35.7 g białka, 32.1 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

60 dag schabu bez kości
0.5 małej główki włoskiej kapusty (ok. 60 dag)
25 dag podgrzybków (świeżych lub mrożonych)
1 marchew
1 łyżka prażonej cebuli
1 litr bulionu warzywnego (z kostki, K-Classic)
1 szklanka śmietany, 30% tłuszczu K-Classic

Dodatki:

2 łyżki oleju słonecznikowego K-Classic
3 łyżeczki sól
2 łyżki mąki pszennej typ 405 K-Classic
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

    1

Główkę kapusty oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić na ćwiartki, włożyć do bulionu, ugotować do miękkości, osączyć.

    2

W tym samym czasie cebulę i marchew obrać, oplukać, zetrzeć na tarce. Grzyby umyć, pokroić, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać marchew i cebulę, oprószyć solą oraz pieprzem i poddusić we własnym sosie pod przykryciem.

    3

Schab umyć, osuszyć, pokroić na 4 kotlety, natrzeć czosnkiem rozgniecionym ze szczyptą soli. Kotlety obsmażyć z obu stron na łyżce oleju. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować łyżką masła. Ułożyć kawałki kapusty na przemian ze schabem i grzybami. W rondelku roztopić 2 łyżki masła, oprószyć 2 łyżkami mąki i mieszając zasmażyć na jasnozłoty kolor. Zalać mlekiem i mieszając zagotować.

    4

Sos doprawić solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Kapustę ze schabem polać sosem a następnie posypać tartą bułką wymieszaną z parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 15 minut.