Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Grillowane młode ziemniaki ze szparagami i gzikiem

Grillowane młode ziemniaki ze szparagami i gzikiem

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 porcje)

Grillowane młode ziemniaki ze szparagami i orzechami

1 pęczek zielonych szparagów
duże 4 duże ziemniaki
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
30 g orzechów laskowych K-Bio lub K-Classic
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
sól morska
pieprz

Gzik

350 g twarogu K-Stąd Takie Dobre lub K-Classic
2 łyżki kwaśnej śmietany K-Classic
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4 starte rzodkiewki
sól
pieprz

Przygotowanie:

    1

Twaróg zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać ze śmietaną, koperkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką. Doprawić solą, wymieszać i odłożyć

    2

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 6 minut, aż skórki orzechów popękają. Gorące orzechy ostrożnie przesypać do bawełnianej ściereczki, pocierać w dłoniach, aż skórki same zejdą. Orzechy posiekać.

    3

Ziemniaki ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić. Położyć na grillu i piec, aż skórka stanie się lekko brązowa i chrupiąca (ziemniaki można również zawinąć w folię aluminiową z odrobiną masła lub oliwy i w takiej formie grillować).Gdy ziemniaki będą gotowe, szparagi opłukać, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki, skropić oliwą, doprawić solą. Grillować po 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu.

    4

Na gotowe szparagi zetrzeć skórkę z ½ cytryny, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Gorące ziemniaki rozciąć na pół, do środka włożyć gzik, posypać posiekanymi orzechami. Na wierzchu lub obok ułożyć szparagi. Całość doprawić świeżo zmielonym pieprzem.