Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Flammkuchen z cukinią i wędzonym pstrągiem

Flammkuchen z cukinią i wędzonym pstrągiem

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 532/​2228
    kcal / kJ
  • 63.7 g
    węglo- wodanów
  • 18.5 g
    białka
  • 21.9 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    532/2228 kcal/kJ, 63.7 g węglo- wodanów, 18.5 g białka, 21.9 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

300 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1/4 kostki świeżych drożdży (ok. 10 g)
2 szczypty cukru
letniego 170 ml mleka K-Classic
Sól
5 łyżek oliwy z oliwek
1 mała cukinia
czerwona papryczka chili
świeżo zmielony pieprz
100 g śmietany 18% K-Classic
1 opakowanie wędzonych filetów z pstrąga (= 125 g)
1-2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mieszanych, siekanych ziół (np. pietruszka, koper, tymianek)

Przygotowanie:

    1

Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. W środek zagłębienia rozgnieść świeże drożdże, posypać cukrem, wymieszać z 50 ml mleka, a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Do ciasta dodać 1/2 łyżeczkę soli, 4 łyżki oleju i resztę mleka, zagnieść na jedwabiste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na kolejne ok. 30 minut.

    2

Cukinię umyć i oczyścić, cebulę obrać, pokroić wraz z cukinią na cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem, skropić resztą oleju i grillować na tacce aluminiowej przez ok. 10-15 minut. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie roboczym, uzyskując 2 koła (Ø 28 cm) i posmarować je śmietaną. Podzielić pstrąga widelcem na małe cząstki.

    3

Na placki nakładać grillowane warzywa i pstrąga. Kamień do pieczenia pizzy obsypać lekko mąką kukurydzianą, następnie kłaść na nim Flammkuchen, grillować przez ok. 4-5 minuty, posypać ziołami i podawać.