Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Fish and Chips

Fish and Chips

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 995/​4162
    kcal / kJ
  • 92 g
    węglo- wodanów
  • 53 g
    białka
  • 43 g
    tłuszczu
  • 8
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    995/4162 kcal/kJ, 92 g węglo- wodanów, 53 g białka, 43 g tłuszczu, 8 WW

Składniki (2 porcje)

1 szalotka
1 cytryna
3 łyżki oleju + ok. 2 l oleju do smażenia
200 g mrożonego groszku K-Classic
sól
pieprz świeżo zmielony
600 g ziemniaków
100 g + 2 łyżki mąki pszennej typ 450 K-Classic
150 ml jasnego piwa bezalkohol.
400 g filetów z dorsza
1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
100 g korniszonów K-Classic
50 ml octu jabłkowego Benita
ręczniki papierowe

Przygotowanie:

    1

Szalotkę obrać i posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, z połowy zetrzeć skórkę, cytrynę pokroić w cząstki. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, szalotkę zeszklić. Dodać groszek i skórkę z cytryny, smażyć na średnim ogniu ok. 3-4 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zmiksować. Purée trzymać w cieple.

    2

Ziemniaki wyszorować, pokroić w słupki gr. 1 cm, osuszyć na ręczniku papierowym. 100 g mąki wymieszać w misce z 1/2 łyżeczki soli, dodać piwo i wymieszać na gładkie ciasto. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na kawałki dł. ok. 10 cm. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, obtoczyć w 2 łyżkach mąki.

    3

Olej do głębokiego smażenia rozgrzać we frytownicy lub w garnku (do 140°C), frytki smażyć ok. 5 min. Wyjąć i osączyć na ręczniku kuchennym. Olej podgrzać do temp. 180°C, włożyć frytki jeszcze na 5 minut. Wyjąć i wymieszać w misce z solą morską.

    4

Filety dokładnie obtoczyć w cieście i smażyć w rozgrzanym oleju ok. 2 min na złotobrązowo. Wyjąć i osączyć na ręczniku kuchennym. Rybę podawać z frytkami, purée z groszku, cząstkami cytryny, korniszonami i octem. Można też podać keczup.