Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Duszone żeberka z kalarepką i jabłkiem

Duszone żeberka z kalarepką i jabłkiem

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 578/​2416
    kcal / kJ
  • 69 g
    węglo- wodanów
  • 31 g
    białka
  • 17 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    578/2416 kcal/kJ, 69 g węglo- wodanów, 31 g białka, 17 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka ostrej papryki w proszku
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżka cebuli w proszku
1 łyżka czosnku w proszku
2 kg żeberek
150 g keczupu
150 ml soku jabłkowego K-Classic
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka ostrej musztardy
30 ml espresso
800 g małych ziemniaków
2-3 gałązki rozmarynu
200 ml bulionu cielęcego
2 łyżki syropu z buraków
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 kalarepki
1 jabłko
20 g masła
1 łyżka posiekanych listków tymianku
1 łyżka soku z cytryny

Cenna rada

  • Używając mieszanki przypraw, żeberka można zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na noc.


Przygotowanie:

    1

Wymieszać łyżeczkę soli, pieprzu, papryki w proszku, 2 łyżki cukru oraz cebuli i czosnku w proszku. Żeberka osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw, odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 140°C (z termoobiegiem 120°C) przez ok. 4 godziny.

    2

Ketchup, resztę cukru, sok jabłkowy, ocet, sos Worcestershire, musztardę oraz espresso wymieszać i zagotować. Przez chwilę trzymać na ogniu.

    3

Żeberka wyjąć z folii i piec na ruszcie nad blachą do pieczenia w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C) przez kolejne 40 minut, co ok. 10 minut smarując marynatą.

    4

Ziemniaki umyć, podgotować w osolonej wodzie przez 15 minut, pokroić na ćwiartki i wraz z gałązkami rozmarynu ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku przez ok. 20 minut.