
Domowa pizza
Składniki (2 porcje)
Ciasto
500 g | mąki pszennej typ 405 K-Classic |
ok. 280 ml | letniej wody |
ok. 20 g | świeżych drożdży |
0.5 łyżeczki | cukru |
15 g | soli |
40 ml | oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio |
Sos pomidorowy
puszka pomidorów K-Classic | |
łyżka | oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio |
ząbek czosnku | |
łyzeczka | oregano |
sól |
Dodatki
100 g | mozzarelli mini K-Classic |
garść | pomidorków koktajlowych |
2 gałązki | świeżej bazylii |
ok. 15 g | startego parmezanu |
oliwa z oliwek K-Classic lub K-Bio |
Przygotowanie:
- 1
Drożdże wkruszyć bezpośrednio do miseczki, posypać cukrem, dodać połowę mąki, zalać wodą, wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na ok. 20 minut. Następnie na blat wysypać resztę mąki, zrobić wgłębienie, wlać oliwę, sól i rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać tak długo, aż mąka wchłonie wodę i ciasto coraz mniej będzie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ułożyć ciasto na posypanej mąką stolnicy, ponownie wyrobić, podzielić na 2 kule równej wielkości. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić ok. 20 minut.
- 2
W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki i gotować na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Doprawić solą i oregano, krótko zmiksować.
- 3
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Kule ciasta rozpłaszczyć i bez użycia wałka dłońmi uformować krążki o średnicy ok. 35 cm. Nałożyć na nie sos pomidorowy, rozłożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kuleczki mozzarelli, piec 10–13 minut. Na gorącej pizzy rozrzucić listki bazylii i posypać całość parmezanem. Podawać z oliwą.