Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Czekoladowe baranki

Czekoladowe baranki

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 447/​1870
    kcal / kJ
  • 45.2 g
    węglo- wodanów
  • 5.2 g
    białka
  • 27.5 g
    tłuszczu
  • 4
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    447/1870 kcal/kJ, 45.2 g węglo- wodanów, 5.2 g białka, 27.5 g tłuszczu, 4 WW

Składniki (2 kawałki)

100 g czekolady półgorzkiej
250 g miękkiego masła
180 g brązowego cukru trzcinowego
4 jajka
125 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
125 g mączki kartoflanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic
40 g czekolady półgorzkiej w postaci kawałków, wiórków lub łezek
tłuszcz do foremek

Na zdobienie:

80 g białej i półgorzkiej czekolady

Przygotowanie:

    1

Czekoladę grubo posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Masło i cukier ubić na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, cały czas mieszając. Wsypać mąkę, mączkę kartoflaną i proszek do pieczenia, dodać roztopioną czekoladę i kawałki czekolady, całość wymieszać.

    2

Przelać ciasto do natłuszczonych foremek w kształcie baranków (pojemność każdej foremki ok. 1 litr) i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 °C (piekarnik gazowy: stopień 3, termoobieg 160 °C) przez ok. 50-60 min. na kolor złotobrązowy. Następnie ostrożnie wyciągnąć baranki z foremek i zostawić do schłodzenia na kratce kuchennej.

    3

Zdobienie baranków: czekoladę roztopić osobno w kąpieli wodnej, ozdobić nią baranki, tworząc futro składające się z „łat”, zostawić do wyschnięcia - gotowe do podania. Baranki te mogą być również doskonałym prezentem.