Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Czarne tagliatelle z oczami

Czarne tagliatelle z oczami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 486/​2038
    kcal / kJ
  • 60 g
    węglo- wodanów
  • 23.2 g
    białka
  • 17 g
    tłuszczu
  • 5
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    486/2038 kcal/kJ, 60 g węglo- wodanów, 23.2 g białka, 17 g tłuszczu, 5 WW

Składniki (8 porcji)

500 g czarnego makaronu tagliatelle
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
500 ml przetartych pomidorów
6 łyżek przecieru pomidorowego K-Classic
sól
pieprz
cukier
1 łyżka posiekanych listków bazylii
1 łyżka suszonego oregano
oliwa z oliwek K-Classic, K-Bio lub Exquisit
1 czerwona papryka
400 g mięsa mielonego mieszanego
1 jajka
2 łyżki bułki tartej
200 g twarogu
3 łyżki siekanych ziół
16 zielonych oliwek faszerowanych papryką

Przygotowanie:

    1

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

    2

Czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać przetarte pomidory i przecier pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano, a następnie przelać do formy na zapiekankę.

    3

Cebulę i paprykę posiekać. Połączyć z mięsem mielonym, jajkiem, bułką tartą, twarogiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z uzyskanej masy uformować 16 małych kulek mięsnych i układać w formie do zapiekania na sosie. Na wierzchu każdej kulki ułożyć oliwkę i wcisnąć, tak, by imitowała oko.

    4

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem 180°C) przez ok. 20 minut.

    5

Makaron rozłożyć na 8 talerzach, na środku umieścić po dwie mięsne kulki, polać sosem pomidorowym i podawać. Danie można dodatkowo udekorować ziołami.