
Ciasto marchewkowe
Składniki (1 porcja)
Na ciasto
200 g | mąki pszennej typ 405 K-Classic |
2 | jajka K-Bio |
180 g | cukru trzcinowego |
160 ml | oleju roślinnego K-Classic |
220 g | startej marchewki (na małych oczkach) |
60 g | wiórków kokosowych K-Classic |
60 g | posiekanych migdałów K-Bio (sprawdzą się także orzechy K-Classic pekan, ewentualnie orzechy włoskie) |
po 0.5 łyżeczki | proszku do pieczenia i sody oczyszczonej |
po 1 łyżeczce | cynamonu, kardamonu oraz ekstraktu z wanilii |
0.5 | obranego i startego jabłka |
2 łyżki | soku z cytryny |
szczypta soli K-Classic |
Do dekoracji
200 g | kremowego serka śmietankowego K-Classic |
40 g | miękkiego masła K-Classic |
1 kopiasta łyżka | cukru pudru |
Cenna rada
-
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- 1
Do misy miksera wbić jajka, sól i ubijać przez ok. 1-2 minuty. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier i ponownie ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Nie wyłączając miksera wlewać cienki strumieniem olej. Następnie dodać starte marchewki, jabłko oraz sok z cytryny. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wiórki, posiekane orzechy, proszek, sodę, cynamon, kardamon. Przełożyć do ubitych jajek z marchewką i delikatnie połączyć składniki. Przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st C w przez ok. 35-40 minut (lub tzw. „suchego patyczka”).
- 2
Serek śmietankowy przełożyć do miski wraz z miękkim masłem, cukrem pudrem oraz skórką cytrynową. Utrzeć na gładką masę aż do połączenia składników, odłożyć na 30 minut do lodówki.
- 3
Na wystudzone ciasto marchewkowe wyszprycować lub wyłożyć i rozsmarować kremowy twarożek śmietankowy.