Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Ciasto marchewkowe
© BeataŚniechowska

Ciasto marchewkowe

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (1 porcja)

Na ciasto

200 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
2 jajka K-Bio
180 g cukru trzcinowego
160 ml oleju roślinnego K-Classic
220 g startej marchewki (na małych oczkach)
60 g wiórków kokosowych K-Classic
60 g posiekanych migdałów K-Bio (sprawdzą się także orzechy K-Classic pekan, ewentualnie orzechy włoskie)
po 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
po 1 łyżeczce cynamonu, kardamonu oraz ekstraktu z wanilii
0.5 obranego i startego jabłka
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli K-Classic

Do dekoracji

200 g kremowego serka śmietankowego K-Classic
40 g miękkiego masła K-Classic
1 kopiasta łyżka cukru pudru

Cenna rada

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie:

    1

Do misy miksera wbić jajka, sól i ubijać przez ok. 1-2 minuty. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier i ponownie ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Nie wyłączając miksera wlewać cienki strumieniem olej. Następnie dodać starte marchewki, jabłko oraz sok z cytryny. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wiórki, posiekane orzechy, proszek, sodę, cynamon, kardamon. Przełożyć do ubitych jajek z marchewką i delikatnie połączyć składniki. Przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st C w przez ok. 35-40 minut (lub tzw. „suchego patyczka”).

    2

Serek śmietankowy przełożyć do miski wraz z miękkim masłem, cukrem pudrem oraz skórką cytrynową. Utrzeć na gładką masę aż do połączenia składników, odłożyć na 30 minut do lodówki.

    3

Na wystudzone ciasto marchewkowe wyszprycować lub wyłożyć i rozsmarować kremowy twarożek śmietankowy.