Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Ciasto czekoladowe w słoiczku

Ciasto czekoladowe w słoiczku

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 26 g
    węglo- wodanów
  • 4 g
    białka
  • 25 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    26 g węglo- wodanów, 4 g białka, 25 g tłuszczu

Składniki (8 kawałków)

150 g gorzkiej czekolady
170 g masła
2 sztuki jajka
100 g mąki pszennej (typ 550)
0.5 łyżki proszku do pieczenia K-Classic
80 g cukru

Przygotowanie:

    1

Czekoladę posiekać i rozpuścić z 150 g masła w kąpieli wodnej.

    2

Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i 60 g cukru, utrzeć na gładkie ciasto.

    3

8 słoiczków typu wek wysmarować wewnątrz pozostałym masłem, posypać resztą cukru, a następnie łyżką nałożyć do nich ciasto.

    4

Ciasto czekoladowe piec na środkowym poziomie piekarnika w temp. 180°C, (z termoobiegiem 160°C) przez ok. 16-18 minut, a następnie – lekko przestudzone – podawać w słoiczkach z lodami waniliowymi i jagodami.