Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Ciastka świnki

Ciastka świnki

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 73/​308
    kcal / kJ
  • 9.9 g
    węglo- wodanów
  • 2.6 g
    białka
  • 2.5 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    73/308 kcal/kJ, 9.9 g węglo- wodanów, 2.6 g białka, 2.5 g tłuszczu

Składniki (16 kawałków)

ciasto:

80 g serka homogenizowanego naturalnego K-Classic
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
160 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1 łyżeczka proszku do pieczenia K-Classic

wersja słodka:

2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
szczypta zmielonego cynamonu
16 ok. rodzynek

wersja słona:

1 łyżeczka sól
szczypta gałki muszkatołowej
16 ok. ziaren czarnego pieprzu
dodatkowo: 1 drewniany patyk do szaszłyków

Przygotowanie:

    1

Wymieszać serek, 1 jajko, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz – w zależności od wersji – cukier i cynamon lub sól i gałkę muszkatołową. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 30 minut w chłodne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyciąć po 16 kółek o średnicy 4,5 i 2,5 cm. Z pozostałego ciasta uformować 32 małe kulki.

    2

Drugie jajko roztrzepać, posmarować nim większe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Mniejsze kółko położyć poniżej połowy większego kółka (nosek świnki) i, za pomocą patyka do szaszłyków, zrobić w nim dwie dziurki. Z kulek uformować uszy i położyć, dobrze przyciskając, na górną część większych kółek. Uszy i nos również posmarować jajkiem. W zależności od wybranej wersji ułożyć rodzynki (jeśli są za duże, można je przekroić na pół) lub pieprz i zrobić oczka świnki. Piec w temp. 180°C (termoobieg: 160°C) przez ok. 12–15 minut. Gotowe ciastka ostudzić na kratce kuchennej.