Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Ciasteczkowe sówki

Ciasteczkowe sówki

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 83/​347
    kcal / kJ
  • 8 g
    węglo- wodanów
  • 1 g
    białka
  • 5 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    83/347 kcal/kJ, 8 g węglo- wodanów, 1 g białka, 5 g tłuszczu

Składniki (55 kawałków)

200 g brązowego cukru trzcinowego
200 g sól
100 g mielonych orzechów laskowych K-Classic
300 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1 żółtko z jajka rozmiaru M
1 szczypta sól
starta skórka z pomarańczy
szczypta cynamonu
110 ok. czekoladowych kulek śniadaniowych
55 ok. nieobranych, całych migdałów
okrągła foremka (śr. ok. 6 cm), patyczek do szaszłyków

Przygotowanie:

    1

Cukier, masło, mielone orzechy, mąkę, jajko, sól, skórkę pomarańczową i cynamon dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na oprószonej stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykroić ok. 55 kółek i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformować ok.110 kuleczek na oczy sówek. Foremką delikatnie zaznaczyć linię skrzydeł, a patyczkiem do szaszłyków zaznaczyć pazurki. Z kuleczek z ciasta zrobić oczy, jako źrenice wykorzystać czekoladowe kulki, z migdałów zrobić dzioby. Ciasteczkowe sówki piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg: 160°C), pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.