Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
kaufland.pl/przepisy
https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_1010/std.lang.all/43/20/Asset_844320.jpg

Ciasteczkowe sówki

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 83/​347
    kcal / kJ
  • 8g
    cukru
  • 1g
    białka
  • 5g
    tłuszczu
  • 1
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    83/347 kcal/kJ, 8 g cukru, 1 g białka, 5 g tłuszczu, 1 WW

Składniki (55 kawałków)

200 g brązowego cukru
200 g sól
100 g mielonych orzechów laskowych
300 g mąki + mąka do oprószenia stolnicy
1 żółtko z jajka rozmiaru M
1 szczypta sól
starta skórka z pomarańczy
szczypta cynamonu
110 ok. czekoladowych kulek śniadaniowych
55 ok. nieobranych, całych migdałów
okrągła foremka (śr. ok. 6 cm), patyczek do szaszłyków

Przygotowanie:

1

Cukier, masło, mielone orzechy, mąkę, jajko, sól, skórkę pomarańczową i cynamon dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na oprószonej stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykroić ok. 55 kółek i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformować ok.110 kuleczek na oczy sówek. Foremką delikatnie zaznaczyć linię skrzydeł, a patyczkiem do szaszłyków zaznaczyć pazury. Z kuleczek z ciasta zrobić oczy, jako źrenice wykorzystać czekoladowe kulki, z migdałów zrobić dzioby. Ciasteczkowe sówki piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg: 160°C), pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.