Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Choinkowe brownie „Triple-Choc“

Choinkowe brownie „Triple-Choc“

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 45 g
    węglo- wodanów
  • 6 g
    białka
  • 24 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    45 g węglo- wodanów, 6 g białka, 24 g tłuszczu

Składniki (12 porcji)

2 tabliczki czekolady o smaku migdałowo-pomarańczowym K-Favourites (po 100 g)
3 jajka, wielkość M
110 g brązowego cukru
1 szczypta soli
100 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
40 g kakao w proszku K-Classic
1 łyżeczka proszku do pieczenia K-Classic
150 ml oleju słonecznikowego K-Classic
100 g musli Triple Choc K-Favourites
1 opakowanie Crème brûlée K-Favourites
0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 słoik wiśni, 680 g
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
2 opakowania cukru waniliowego bourbon

Cenna rada

  • Jeżeli nie masz specjalnego palnika, creme brûlée możesz skarmelizować w piekarniku przy użyciu funkcji grilla.


Przygotowanie:

    1

Czekoladę posiekać, 100 g rozpuścić w kąpieli wodnej.

    2

Piekarnik nagrzać do 180°C (160°C z termoobiegiem).

    3

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczoną czekoladę i olej, utrzeć na gładkie ciasto. Dodać musli, posiekaną czekoladę i masę jajeczną, całość przelać do tortownicy (o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i piec w piekarniku przez ok. 25 minut.

    4

Crème brûlée wymieszać z cynamonem na gładką masę, przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki.

    5

Wiśnie odsączyć, a sok zebrać. 4 łyżki soku wymieszać na gładką masę z budyniem waniliowym w proszku, resztę soku zagotować z cukrem waniliowym, stale mieszając dodawać wymieszany z sokiem budyń, a następnie gotować na słabym ogniu przez 1 minutę. Dodać wiśnie, zagotować i odstawić.

    6

Schłodzone brownie pokroić na 12 kawałków, na każdy z nich w formie zygzaków wycisnąć crème brûlée, posypać cukrem i skarmelizować palnikiem do crème brûlée.

    7

Wedle uznania udekorować przy użyciu musli i kilku cukrowych perełek. Podawać z wiśniami.