
Chleb bananowo-orzechowy
Składniki (1 kawałek)
4 | dojrzałe banany |
100 ml | oleju słonecznikowego K-Classic |
70 ml | syropu klonowego |
40 ml | napoju migdałowego K-take it veggie |
300 g | mąki orkiszowej (typ 630) |
0.5 opakowania | proszku do pieczenia K-Classic |
1 opakowanie | cukru wanilinowego K-Classic |
0.5 łyżeczki | cynamonu |
2 łyżki | mielonych migdałów K-Classic |
100 g | posiekanych orzechów laskowych |
4 łyżki | chipsów bananowych |
sól |
Cenna rada
-
Ciasto można doprawić 4 łyżkami siekanej lekko gorzkiej polewy czekoladowej.
Przygotowanie:
- 1
Piekarnik nagrzać do 180°C z grzaniem z góry i dołu (z termoobiegiem 160°C). Banany obrać, miąższ rozgnieść widelcem. Dodać olej, syrop klonowy, napój migdałowy, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, szczyptę soli, mielone migdały oraz połowę orzechów laskowych. Całość wyrobić na gładkie ciasto.
- 2
Prostokątną formę (tzw. keksówkę) wyłożyć papierem, przelać ciasto, posypać pozostałymi orzechami i chipsami bananowymi, piec przez ok. 55 minut.
- 3
Chleb wyjąć z formy, odstawić do ostygnięcia, pokroić na kromki i podawać.